OPEN Rotterdam daagt jou uit met afvalchallenge010: hoeveel afval haal jij op in 10 minuten?

Afvaloverlast in onze stad in nog steeds groot. Dagelijks zien wij op straat rondzwervend vuil liggen en ook op social media zijn er talloze berichten van gefrustreerde Rotterdammers. Wij nemen de proef op de som in onze afvalchallenge010. OPEN Rotterdam collega’s Majda, Ko en Farzana gaan in hun eigen wijk afval rapen, om te zien wat zij bij elkaar krijgen in 10 minuten!

Farzana woont in IJsselmonde, in de wijk Veranda. Vooral aan de waterkant ligt er in de zomer veel afval: ijsstokjes en etenswaren. Maar, ook bonnetjes van grote bedrijven in de buurt leggen meters af om zich uiteindelijk te nestelen tussen de stenen aan de kade. Dan is er ook nog het Cor Kieboomplein, wat vol ligt met fastfood tasjes, bakjes en resten. ‘Iewl’, aldus Farzana.

Ko doet de challenge aan het Eendrachtsplein, waar hij werkt bij OPEN Rotterdam. ‘Op het eerste oog ziet het er schoon uit, maar als je goed kijkt zie je het wel’. Tussen de fietsen en aan de randen van de stoep vindt Ko snoeppapiertjes en mondkapjes. Ook op de grasstrook langs de Nieuwe Binnenweg vult Ko gemakkelijk een vuilniszak vol. ‘Ik word hier wel verdrietig van, je kunt het toch ook gewoon weggooien?’.

De derde die meedoet aan de challenge is collega Majda, uit Crooswijk. Naast haar voordeur ligt meteen de eerste winst: een grote zak vol fastfoodafval. In de wijk liggen verder ook mondkapjes, lege dozen en verpakkingen van drinken. Majda vindt een in elkaar gedrukt blikje tussen de struiken: ‘Je kunt het wel in elkaar drukken, maar je kunt het niet weggooien?’.

Wij dagen jou uit om ook 10 minuten in je eigen wijk afval te rapen. Kun jij ook een zak vullen? Maak een filmpje of video en stuur deze in via [email protected]