VIDEO | Politieoptreden Woonprotest roept vragen op: ‘Heel jammer, het begon zo fijn’

GroenLinks heeft een debat aangevraagd met burgemeester Aboutaleb over de manier waarop de politie zondag tijdens het woonprotest heeft opgetreden. Tijdens de protestmars is de grote groep demonstranten in tweeën gesplitst, waarna de demonstratie escaleerde. “Nee er is nog niets gebeurd en dat willen we graag zo houden,” zegt een politieagent tegen een verontwaardigde demonstrant. “Wij hebben meer informatie en deze groep willen we niet in de binnenstad hebben,” is de reden van de opstopping volgens de agent.

Ruim 7.000 mensen deden mee aan de demonstratie tegen het huidige woonbeleid, die van start ging met een manifestatie in het Afrikaanderpark om vervolgens in een protestmars naar de Markthal te lopen. Eén van de demonstranten was Cas ‘t Hart. “Er was een goede sfeer tijdens de mars. Iedereen was blij en voelde zich verbonden met elkaar, tot de ME ons opeens begon in te halen”, vertelt Cas. De mars kwam tot stilstand op de Erasmusbrug en de demonstranten mochten er niet langs van de politie. “Ik vroeg de politie wat er aan de hand was, maar kreeg het antwoord dat zij het ook niet wisten. Dat vond ik best wel raar.” De sfeer werd grimmiger en toen er een houten huis op wielen door de deelnemers naar de andere demonstranten werd gereden begon de escalatie. “De politie begon met het inslaan op mensen, zelfs in het gezicht.” Lees hier meer over het politieoptreden.

​​De tekst gaat verder onder de video.

Olie op het vuur
Het was niet duidelijk wie er begon volgens Cas, maar naar zijn idee gooide de politie wel olie op het vuur door op deze manier op te treden. Zo heeft de demonstrant onder meer de inzet van de politie te paard en de blaffende politiehonden als provocerend ervaren. “Er werd echt geprobeerd om angst te zaaien,” vertelt Cas. “Als we gewoon mochten doorlopen was er niets aan de hand geweest en hadden we gewoon onze mars af kunnen maken en was iedereen vredig naar huis gegaan.”

Volgens een politiewoordvoerder zouden er signalen zijn binnengekomen van demonstranten met verdachte voorwerpen en intenties tot confrontatie. De mars is daarom stilgezet om deze demonstranten te isoleren. Uiteindelijk is er een groep van 50 demonstranten met de tram afgevoerd naar een rustigere locatie waar het onderzoek is voortgezet. In totaal zijn er negen aanhoudingen verricht, waarvan vijf afkomstig van de groep uit de tram, voor onder andere verboden wapenbezit, opruiing, schennis en belediging. De binnengekomen klachten over het optreden van de politie, worden meegenomen in de evaluatie van de politie.

Verdeel- en heerstacktiek
De organisatie van de Woonopstand laat weten erg teleurgesteld te zijn dat de ME zo disproportioneel heeft gehandeld. “Wij accepteren deze verdeel- en heerstactiek van de politie en de ME niet. Op meerdere momenten is de voorste groep van de demonstratie gescheiden van de rest van de demonstratie. Wij hebben op die momenten besloten om de mars stil te zetten en meermaals benadrukt dat wij alleen verder wilden als één demonstratie, als één beweging, maar telkens werd een deel van de demonstratie gegijzeld door de ME,”laat de organisatie weten op hun website.

Bekijk onze livestream van de Woonopstand in het Afrikaanderpark hier.