VIDEO | Rotterdammers maken eerbetoon oorlogsslachtoffers schoon: ‘Ik vind het echt bijzonder’

De jaarlijkse herdenking bij het Joods Kindermonument nadert. Daarom worden de stolpersteine op het Noordereiland schoongemaakt door buurtbewoners.

Rotterdammers Rince en Antoinette uit Feijenoord helpen met het schoonmaken van het eerbetoon. “Ik verwachtte het niet”, legt Antoinette uit. “Maar je gaat op deze manier echt het verhaal erachter realiseren.”

Het artikel gaat door onder de video

Gezinnen bij elkaar brengen
Stolpersteine (‘struikelstenen’) zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij maakt deze gedenktekens voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. In de stenen staan de geboortedatum, de sterfdatum en de datum waarop de slachtoffers zijn gedeporteerd gegraveerd. De stolpersteine op het Noordereiland worden geplaatst voor de deur waar de mensen hebben gewoond, om zo de gezinnen bij elkaar te brengen.

De jaarlijkse herdenking
Bij het Joods Kindermonument en ‘De Muur’ wordt op vrijdag 30 juli de jaarlijkse herdenking gehouden. Tijdens deze herdenking staat Rotterdam stil bij alle Joodse inwoners van Rotterdam en Zuid Hollandse eilanden, waaronder 686 kinderen tot en met 12 jaar, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Loods 24 hebben gepasseerd. Loods 24 was in die tijd het verzamelpunt voor mensen die werden gedeporteerd.

Met dank aan Rinie Hoff voor het maken van de beelden.