VIDEO | Schoonmakers Maasstad Ziekenhuis werken extra hard voor patiënten tijdens coronacrisis

Hygiëne is van essentieel belang als het gaat om het indammen het coronavirus en het behandelen van de patiënten. De schoonmakers van het Maasstad Ziekenhuis werkten overuren, en in omstandigheden die niet iedereen gewend was. Laureaat voor de Paul Nijgh-penning, Dilek Kaya Topal en haar collega’s Diana Oosterling en Serif Yiggitop zouden het zo weer doen als het nodig is.

“Omdat we allemaal beschermende kleding aanhadden zag je niet meer wie de arts en wie de schoonmaker was. We hebben het ècht samen gedaan; iedereen heeft harde gerend voor de patiënten,” aldus laureaat Dilek (SEH). Collega Diana Oosterling (verpleegafdeling) heeft sommige dingen wel als heftig ervaren: “Soms kwam je vier weken bij een patiënt op de kamer en dan was die er ineens niet meer. Dat is wel heftig.” Toch kijken Dilek, Diana en Serif enigszins positief terug op de afgelopen anderhalf jaar; “We kunnen er wel trots op zijn. Als het nodig is, zou ik het zo weer doen.”

De Paul Nijgh-penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die op een positieve manier impact maken op de stad en haar inwoners. Het bestuur van de stichting kijkt daarbij naar creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen. Dit jaar is er gekozen voor laureaten uit de zorg, die deze kwaliteiten in een uitzonderlijke situatie toonden.

De laureaten komen uit de volgende zes zorgdomeinen: ambulancemedewerkers, GGD-medewerkers, schoonmakers, laboranten, vrijwilligers en IC-verplegers. De Paul Nijgh-penningen worden op woensdag 17 november uitgereikt door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal van het stadhuis.

Hier vind je meer over de overige laureaten van de Paul Nijgh-penning!

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Paul Nijgh-penning en met dank aan Maasstad Ziekenhuis.