VIDEO | STORE Rotterdam wil designwereld toegankelijk maken voor jongeren

STORE Rotterdam is een nieuwe design werkplaats, maar ook winkel, aan de Gouvernestraat. Het idee is om de kunstwereld toegankelijker te maken voor jongeren door er gratis workshops aan te bieden.

“STORE is eigenlijk een collectief van ontwerpers en kunstenaars. Het is een winkel en werkplaats waar jongeren van diverse achtergronden lessen kunnen volgen. Ze kunnen hun talenten ontwikkelen of ontdekken. We nodigen elke maand een andere ontwerper uit om de lessen te geven”, legt Tessa Geuze uit. Zij woonde een tijd in Londen waar het concept vandaan komt. “Ik werkte daar zelf in zo’n STORE en dacht toen ik weer in Nederland was: ‘Waarom kan dit niet in Rotterdam?’” En zo geschiedde. Met behulp van CityLab010 kon het project gerealiseerd worden. Dat is een initiatief van de gemeente Rotterdam dat stads dromers wil simuleren.

De werkplaats en winkel opende iets meer dan een maand geleden en er is al een workshop kaarsen maken geweest. Deelnemer Kiara Almeida Duarte deed daar ook aan mee. “Deze kaars heb ik gemaakt”, zegt ze trots wijzend op een van de kaarsen die in de vitrine staat om verkocht te worden. “Wij krijgen daar uiteindelijk ook royalties over”, vertelt ze. Dat houdt in dat een deel van de inkomsten in de winkel ook naar de deelnemers aan workshop kunnen gaan. “We werken in de workshops altijd toe naar een eindproduct dat verkoopbaar is. Een deel gaat inderdaad naar de jongeren en de rest gaat terug naar het educatieve programma, zodat we weer een nieuwe serie workshops kunnen organiseren”, legt Tessa uit.