VIDEO | Strike a pose! Chick Jo-Ann onderzoekt de rijke geschiedenis van voguing en ballroom

In de jaren ‘90 maakt het grote publiek voor het eerst kennis met voguing als Madonna de iconische muziekvideo voor haar single Vogue dropt. Veel mensen denken onterecht dat zij deze dansstijl ook heeft bedacht. Hoog tijd om dit recht te zetten! In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen bezoekt Jo-Ann Simson samen met Guilliano Pinas, ‘de vader van de Rotterdamse ballroom’, de indrukwekkende tentoonstelling ‘Deep in Vogue’ in de Kunsthal.

‘Deep in Vogue’ viert de ballroomcultuur, de daaruit voortvloeiende dansstijl ‘vogue’ en de Zwarte en Latinx LHBTQIA+-gemeenschap die deze subcultuur heeft gecreëerd. “Waar het is begonnen, dat is voor mij het belangrijkste”, legt Guilliano uit. “Ik weet niet precies wat de struggle was toendertijd. Om de kennis mee te krijgen van mijn ouderen en te horen hoe zij het hebben ervaren, dat vind mooi en heel belangrijk om door te geven aan de volgende generatie.”

‘Deep in Vogue’ brengt met behulp van fotografie, video-installaties en mode-items de community, codes en expressieve kracht van ballroom in beeld. De focus ligt hierbij op de oorsprong van de (house) ballroomcultuur die zijn roots kent in de underground-cultuur van queer en transgender mensen, zwart en van kleur uit de jaren 70 in Harlem, New York.

Afgewezen door de maatschappij en hun oorspronkelijke families creëerden zij met elkaar een nieuw thuis; een gekozen familie die jou volledig accepteert zoals je bent. Zo’n zelfgekozen familie vormt met elkaar een ‘House’. Deze huizen organiseerden ook balls; een veilige plek waar zij voor een avond even iemand anders konden zijn en waar er andere schoonheidsidealen gelden dan in de buitenwereld.

Omdat Jo-Ann het stukje zelfexpressie graag zelf wilde voelen, volgt ze een korte dans-workshop bij Guilliano die ook Vogue-instructeur is. “Bepaalde moves waren echt heel snel”, reageert Jo-Ann. “Maar het viel ook mee, want het was heel sierlijk. Daar houd ik van.”

Wil je meer zien en horen van Chicks On Screen? Bekijk hier het interview van reporter Izzy, met Naomi , over transgender zijn. In september maakte Izzy ook een Chicks And The City podcast-aflevering over Trans Pride. Te gast was o.a. ervaringsdeskundige Iris Kay.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Wie weet zien we je binnenkort!