VIDEO | Striptekenaar Sterre brengt lesbische roman ‘De vloek van rood’

Striptekenaar Sterre werkte de afgelopen jaren aan haar stripboek ‘De vloek van rood’. Die is nu af. En daarmee levert ze een lesbische roman af met daarin een genderneutraal personage. Ze hoopt daarmee het taalgebruik om deze persoon aan te duiden te normaliseren.

Sterre doelt daarmee op mensen die zich niet als hij of zij identificeren, maar bijvoorbeeld als hen. “Het was voor mij ook even mentaal wennen, want ik was er niet aan gewend in het Nederlands. Als we die nieuwe gebruiken van grammatica gewoon toepassen dan normaliseren we het ook. Dan raken mensen eraan gewend. Als niemand dat durft te doen, gaat niemand eraan wennen. Dat is het idee van dit boek”, vertelt Sterre.

Het artikel gaat verder onder de video.

“Mijn middelbare school carrière verpest door tekenen en lezen”
Haar passie voor striptekenen werd aangewakkerd op de middelbare school. Als ze door stripwinkel Yendor loopt, ziet ze allerlei strips die haar destijds hebben geïnspireerd. “Dit heeft ongeveer mijn hele middelbare school carrière verpest. Ik wilde het alleen nog maar lezen en tekenen”, zegt ze terwijl ze om zich heen kijkt naar verschillende stripboeken.

Meer dan twee jaar
Het maken van zo’n stripboek gaat niet van de een op de andere dag. Sterre heeft meer dan twee jaar gewerkt aan haar boek. “Een half jaar is dan onderzoek. Een jaar is schrijven en stijl vast zetten. En dan is het nog een jaar lang tekenen. Dat is eigenlijk best saai. Ik zat alleen maar te tekenen. Op de bank, op de tafel in mijn studio. Ik heb zelfs series kunnen bingewatchen omdat je dan zo op de automatische piloot zit te tekenen”, legt ze lachend uit.