VIDEO | Testen, testen, testen en 1,3 miljoen vaccinaties, GGD Rotterdam Rijnmond moest enorm opschalen

ggd

Met 1,3 miljoen coronatesten, 191.000 bron en contactonderzoeken en 1,3 miljoen vaccinaties sinds februari 2020 heeft GGD Rotterdam Rijnmond enorm moeten opschalen om de pandemie in onze regio in kaart te brengen en in te dammen. Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding van de GGD, was er vanaf de eerste melding mee bezig en is een van de laureaten die op 17 november in het Stadhuis een van de Paul Nijgh-penningen in ontvangst mag nemen.

In januari 2020 merkten de medewerkers van de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD Rotterdam Rijnmond dat er een groot probleem was in China. De vragen vanuit burgers, ziekenhuizen en gemeenten over het mysterieuze coronavirus begonnen toe te nemen. Tot het eerste officiële geval in Nederland bekend was, waren zij dan ook voornamelijk, soms dag en nacht, bezig met het beantwoorden van vragen, het treffen van voorbereidingen, het maken van plannen en adviezen geven. Daarbij hoorde ook het testen van personen waarbij een vermoeden was van besmetting van corona en het bron- en contactonderzoek.

“Ik heb wel een dikke huid moeten kweken om ermee om te kunnen gaan.”

Enorme verantwoordelijkheid
Timo Boelsums was er vanaf het allereerste begin bij betrokken en heeft sinds de coronacrisis zijn werk zien veranderen. “Ik ging van direct contact met een patiënt naar overstijgend coördineren. Ik heb een enorme verantwoordelijkheid erbij gekregen en sta nu in de schijnwerpers. Ik heb wel een dikke huid moeten kweken om ermee om te kunnen gaan.”

Timo en zijn collega’s hebben meegewerkt aan het opzetten van de teststraten en de vaccinatie locaties binnen de stad en andere strategieën om de besmettingen in te dammen. “Zo’n werkdruk had ik nog nooit meegemaakt; ik droomde erover. Ik was er continu mee bezig. Je gaat in een modus waarin je blijft gaan; je kunt er niet voor weglopen. En als wij het niet doen, doet niemand anders het.”

“Er kwam een ouder koppel helemaal opgedoft naar de locatie om de prik te halen.”

Positieve dingen
Ondanks de hoge werkdruk en het continu weer aanpassen aan de nieuwe situatie zijn er positieve dingen die hem bij blijven: “De enorme teamspirit binnen de GGD, zoals met het inrichten van de teststraten. Een brainstorm met 30 medewerkers en vier dagen later staat het, klopt het kwalitatief en logistiek.”

Ook de start met de vaccinaties waren voor hem een doorkijkje naar mogelijk het einde van de pandemie. “Er kwam een ouder koppel helemaal opgedoft naar de locatie om de prik te halen. Zo van: ‘Dan hebben we onze vrijheid terug’. Dat raakt me.”

Paul Nijgh-penning
De Paul Nijgh-penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die op een positieve manier impact maken op de stad en haar inwoners. Het bestuur van de stichting kijkt daarbij naar creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen. Dit jaar is er gekozen voor laureaten uit de zorg, die deze kwaliteiten in een uitzonderlijke situatie toonden.

De laureaten komen uit de volgende zes zorgdomeinen: ambulancemedewerkers, GGD-medewerkers, schoonmakers, laboranten, vrijwilligers en IC-verplegers. De Paul Nijgh-penningen worden op woensdag 17 november uitgereikt door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal van het stadhuis.

Hier vind je meer over de overige laureaten van de Paul Nijgh-penning.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Paul Nijgh-penning en met dank aan GGD Rotterdam Rijnmond.