VIDEO | Vreewijkers gaan slim om met regenwater door ‘afkoppelkunst’

Vreewijkers kunnen met hulp van ontwerper Bas Sala en Rotterdams Weerwoord een heel andere vorm geven aan hun regenpijp. “Het is vooral belangrijk dat regenwater niet zomaar in de goot komt.”

Wendy de Jong is woensdagmiddag druk in de weer op het terras van Het Witte Paard in Vreewijk. “Ik ben gaatjes aan het boren om een soort gieter te maken. Ik maak ‘afkoppelkunst.” Paula is voorzitter van de Leeszaal Vreewijk en met bekenden uit de wijk afgekomen op de middag die Rotterdams Weerwoord in de wijk op Zuid heeft georganiseerd.

Tekst gaat verder onder de video

“Rotterdams Weerwoord probeert met grote en kleine projecten de stad aan te passen aan de veranderende omstandigheden”, vertelt Paula Zwitser. “De komende tijd zijn we veel in tuindorp Vreewijk te vinden omdat we hier stappen hopen te maken. Meer groen in de tuinen in plaats van tegels en slimmer omgaan met het regenwater. Naast deze afkoppelkunst willen we in het najaar tientallen regentonnen in tuinen gaan plaatsen bij Vreewijkers die dat willen.”

Volgens ontwerper Bas Sala zijn de regenpijpen een goede manier om slimmer om te gaan met regenwater. “En dan kan je er ook nog kunst van maken!” Wendy is blij met haar afkoppelkunstwerk. “Die past precies bij mij in de tuin.”