Vijay Gangadin geridderd vanwege inzet voor Hindoestaanse en Surinaamse gemeenschap

Stichting APNA-voorzitter en bestuursvoorzitter van OPEN Rotterdam Vijay Gangadin is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit vanwege zijn grote inspanningen voor de Hindoestaanse en Surinaamse gemeenschap in Nederland. Vijay ontving deze koninklijke onderscheiding op maandag 5 juni, precies 150 jaar nadat het eerste schip met contractarbeiders vanuit India aankwam in Suriname.

Vijay gaf meer bekendheid aan de Indiase en Hindoeïstische vieringen als Holi en Divali. Mede dankzij hem zijn deze Nederlands immaterieel erfgoed. Ook richtte hij de Surinaamse Nederlandse Kamer van Koophandel op om de infrastructuur tussen Surinaamse en Nederlandse ondernemers te verbeteren en bevorderen. De onderscheiding is een trots moment voor Gangadin en zijn stichting: “Dit is een hele bijzondere en eervolle koninklijke onderscheiding voor al zijn werk voor de Hindostanen in Nederland en Suriname”, schrijft APNA op Instagram.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Stichting APNA (@apnanl)

Vijay ontving de onderscheiding in Theater Zuidplein tijdens de herdenkingsbijeenkomst van 150 jaar Hindoestaanse immigratie. Burgemeester Aboutaleb sprak hem in een videoboodschap toe.

In maart dit jaar vierden en herdachten Surinaamse Hindoestanen 150 jaar immigratie vanuit India in Theater Zuidplein. Toen was het precies 150 jaar geleden dat het eerste schip met Indiase contractarbeiders richting Suriname vertrok. Deze gebeurtenis wordt als fundamenteel gezien voor de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap die we nu, ook in Rotterdam, kennen.