Vinh zet traditionele Vietnamese gerechten op de kaart vanuit zeecontainer

Op het Cor Kieboomplein in IJsselmonde staat sinds kort een bijzondere loempiakraam. Bij Saigon King verkoopt Vinh traditionele Vietnamese gerechten in een hip, modern jasje.

“Mijn ouders hebben jarenlang een loempiakraam gehad”, vertelt Vinh, “toen zij te oud werden heb ik deze overgenomen.” Als Vinh te horen krijgt dat hij zijn locatie moet verlaten vanwege de bouw van het nieuwe voetbalstadion van Feyenoord, kan hij kiezen tussen een kiosk en een zeecontainer. “Mijn ouders kwamen als bootvluchteling uit Vietnam, en veel Vietnamese vluchtelingen zijn op zee gered door zeecontainerschepen. Die dubbele lading eraan vond ik wel mooi.”

Volgens Vinh verdwijnt de klassieke witte loempiakraam steeds verder uit het Rotterdamse straatbeeld, tenzij het concept snel gemoderniseerd wordt. “De oudere generatie gaat nu met pensioen, en de jongere generatie ziet het niet zitten om het bedrijf van hun ouders over te nemen.” Vinh vindt dit zonde, en daarom probeert hij een concept te ontwikkelen dat de jongere generatie Vietnamezen aantrekt.

Ondanks de moderne twist blijft de receptuur van Saigon King authentiek. “Ik gebruik nog steeds het recept van mijn moeder, en dit moet ook zo blijven”, vertelt Vinh. “De uitstraling is modern, maar de loempia’s, broodjes en spring rolls blijven traditioneel.”