Vlogger Nelly gaat natural in doc Liever Kroes?! ‘OPEN Rotterdam heeft me klaargestoomd’

Het documentaire debuut van Nelly dos Reis is van 28 november te zien op NPO 3Lab. De film, Liever Kroes?! gaat over de transitie naar haar eigen, natuurlijke haar. Volgens Nelly ontwikkelde haar talent als documentairemaker zich door te vloggen bij OPEN Rotterdam.

Met haar docu onderzoekt Nelly waar de afkeer voor haar kroeshaar vandaan komt. Voor Nelly is het hebben van een natuurlijke bos krullen namelijk best wel gek. “Na 25 jaar is het de eerste keer dat ik mijn haar zo zie. Ik heb mijn haar nog niet geaccepteerd en in mijn film probeer ik het transitieproces en de gevoelens die dit proces bij me losmaken vast te leggen.” Nelly stijlt al sinds ze zich kan heugen haar kroeshaar of verbergt haar bos met extension en nepvlechten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

“Ik heb mijn haar nog niet geaccepteerd en in mijn film probeer ik het transitieproces en de gevoelens die dit proces bij me losmaken vast te leggen.”

OPEN vlogger
Nelly begon ooit haar televisie carrière als vlogger bij lokale omroep OPEN Rotterdam. “OPEN Rotterdam heeft me klaargestoomd om deze docu te maken en ik vind de ervaring fantastisch! Ik mocht bij OPEN veel proberen en zo leerde ik de mediawereld kennen.” Toch merkt Nelly dat het maken van een persoonlijke docu veel meer impact heeft dan een vlog. “Het maken van een vlog is vaak oppervlakkig en vooral heel leuk. Liever Kroes?! staat dichtbij mezelf. Als iemand een kritische opmerking maakt is het heel persoonlijk en komt de klap harder aan.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Presentatietalent
Toen Nelly nog bij OPEN Rotterdam werkte, werd ze bij de Lokale Media Award genomineerd tot presentatietalent van 2019. Hierna ging het allemaal heel snel. “Door mijn ervaring bij de lokale omroep kreeg ik de opdracht om te vloggen voor de Europese Unie in Argentinië. Hier leerde door mijn collega Muriel Rébora dat het vertellen van verhalen iets heel belangrijks is. Zo leer je elkaar makkelijker te begrijpen.” Voor Nelly was deze ervaring dan ook een aanleiding om films te gaan maken.

“Het maken van een vlog is vaak oppervlakkig en vooral heel leuk. Liever Kroes?! staat dichtbij mezelf.”

Eenmaal terug in Nederland zag Nelly de oproep om mee te doen aan VPRO Dorst pitch, het talentontwikkelingsprogramma van de VPRO, waarin ze een eigen programma kon ontwikkelen. “Ik heb toen de dag voor de deadline besloten om iets op te sturen en zo werd ik één van de 24 mensen die mocht pitchen. Waarna ik met zeven anderen een traject inging van twee maanden. Aan het eind van dit traject mocht ik pitchen voor de VPRO. Bij de pitch zat Ruby Deelen, eindredacteur van de VPRO.”

Ruby hoefde geen twee keer na te denken. “Ik werd geselecteerd voor het Pitch-traject bij VPRO Dorst, maar ik mocht uiteindelijk een docu maken voor NPO! Hier werd ik gekoppeld aan Soraya Pol. Zij werd mijn coregisseur en nam de regie over als ik zelf gefilmd werd.” Soraya is voor Nelly een echt voorbeeld. “Soraya staat bekend om haar grote haar en heeft het altijd zo los gedragen. Ik vind het mooi dat ze haar kroeshaar zo met trots draagt.”

Met Liever Kroes?! hoopt Nelly anderen meer te leren over zelfliefde en acceptatie. “Ik wil mijn verhaal graag delen met anderen en hiermee hoop ik minstens één persoon aan het denken te zetten. Dat zou fantastisch zijn!”