Voor het eerst een officieel diploma voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs

Gemeente Rotterdam

Veel leerlingen krijgen aan het eind van hun schoolloopbaan een diploma, maar dit gold tot voor kort niet voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs. Daar komt vanaf nu verandering in.

Je kent het vast wel: jarenlang keihard werken op school om vervolgens examen te doen en je diploma te behalen. Voor veel leerlingen van middelbare scholen met uitstroomrichtingen was dit vanzelfsprekend, maar voor de leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs niet. Op 6 juli is hier verandering in gekomen en nam de eerste lichting Rotterdamse vso-leerlingen dit officieel erkende diploma feestelijk in ontvangst op het Stadhuis.

De diploma’s worden niet alleen in Rotterdam ontvangen door leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs, maar ook in de rest van het land. Een van de redenen waarom de nieuwe wetgeving is ingesteld, is zodat toekomstige werkgevers kunnen zien wat al deze leerlingen hebben geleerd de afgelopen jaren. Volgens Marianne van Paassen, directeur Innovatie bij stichting BOOR, is de nieuwe wetgeving erg belangrijk: “Voor deze leerlingen is het belangrijk dat je verwachtingen aan ze stelt, maar ook dat je de kans geeft om de prestatie te belonen en dat met een diploma te vieren. Ieder talent telt en hoort erbij.”