Voor oorlog gevluchte Samir opent kledingatelier in Delfshaven: ‘Altijd al mijn droom geweest’

Toen Samir Bakir Syrië ontvluchtte, liet hij een goedlopend textielbedrijf met pijn in het hart achter. Hij kwam in 2016 in Rotterdam-West terecht en donderdag 11 mei vanaf 17.00 uur opent hij eindelijk zijn eigen kledingatelier aan de 1e Middellandstraat. “Ik ben erg blij. Vroeger was dit al mijn idee.”

Kleermaker Samir verloor zijn passie voor kleding nooit uit het oog. Eenmaal in Rotterdam hielp buurvrouw Joke hem de wijk te leren kennen. Ook ging Samir als vrijwilliger aan de slag bij buurthuis Het Wijkpaleis. “Daar ging ik de mensen leren naaien en repareerde ik kleding.” En dat doet hij nog steeds. “Ik wil altijd minimaal een dag per week iets voor de wijk doen.”

In zijn nieuwe atelier repareert Samir straks allerlei soorten kleding, gordijnen, tassen en andere soorten textiel. Ook verkoopt hij pakken. Op de flyer van zijn winkel schrijft hij: “Kleren maken is mijn lust en leven.”

Fanatieke OPEN Rotterdam-volgers zullen Samir misschien wel herkennen. In 2021 maakten we een lange reportage over Samir. Hierin vertelt hij hoe de oorlog in Syrië zijn leven in Aleppo kapotmaakte en hoe hij, samen met de wijk, zijn leven weer opbouwt.