Tineke bewaakt voor de vijfde keer het stembureau in muziektheater De Ontmoeting in Rozenburg

Het is tijd voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschappen. Voor Tineke is dit al haar vijfde verkiezingsdag dat ze het stembureau in muziektheater De Ontmoeting in Rozenburg bewaakt. Ze is daarmee zelf ook altijd de eerste die stemt.

Tineke zet net buiten het theatergebouw een vlag klaar waarop duidelijk het woord ‘stembureau’ prijkt. Het is half acht als ze officieel het stembureau opent. “Ik heb de functie van portier”, begint Tineke. “Dat betekent dat ik hier al om vier uur vannacht was, want dat kunnen de stembussen gebracht worden. De andere spullen zijn er dan allemaal al. Gelukkig waren ze er al om tien over vier. Dus ik was niet voor niets zo vroeg gekomen. Ik dacht eerst: ‘Ik kan nog even terug naar bed tot half zeven als de bemanning komt.’ Maar dat kan helemaal niet, want ik moet echt op de stembussen passen. Die moeten strikt bewaakt worden”, legt ze uit.

Onrust en onvrede
Een handjevol stemmers druppelt rond half acht meteen binnen. “Ik vind het belangrijk om te stemmen omdat er zoveel onrust en onvrede is onder de mensen. Ik denk: ‘Als je niet gaat stemmen, mag je ook vier jaar je mond niet opentrekken voor de dingen die fout gaan of fout zijn in jouw ogen”, legt een van de stemmers uit.

De voorzitter van het stembureau neemt zijn stempas graag in ontvangst. Liam Kleijwegt doet dit nu al zo’n vijf jaar en was er ook de vorige verkiezingen bij. Waarom hij het zo graag doet? “Het eerlijke antwoord is: voor het geld. Als voorzitter krijg ik volgens mij 160 euro. Ik doe het ook vaak met vrienden dus het is gezellig”, verklaart hij.