Voorstelling ‘Unbreakable’ van Lloyd Marengo in Zuid-Afrika tijdens koninklijk staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven de dansvoorstelling ‘Unbreakable’ van Lloyd Marengo cadeau tijdens hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika. De voorstelling wordt donderdag 19 oktober gedanst door vijf Zuid-Afrikaanse dansers. “Spannend, maar super mooi.”

Uitblinkerslunch
Het begon allemaal toen Lloyd in 2022 de Gouden Zwaan won. De dansprijs voor de danser(es) of choreograaf die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Lloyd kreeg deze prijs voor zijn rol om hiphop van de straat naar het theater te brengen. Hij werd daarom uitgenodigd voor de uitblinkerslunch.

“Destijds was ik in Soweto in Zuid-Afrika voor repetities van ‘Unbreakable’. Ik vloog toen één dag terug voor de lunch”, vertelt Lloyd. Hij raakte tijdens de uitblinkerslunch in gesprek met koningin Máxima en vertelde haar over de voorstelling. “Ze vroeg me haar uit te nodigen voor de première.” Dat deed Lloyd en nog vóór de première van ‘Unbreakable’ belde er iemand van het koninklijk huis met het verzoek de voorstelling mee te nemen op staatsbezoek.

Misbruik en hardheid Soweto
‘Unbreakable’ is een samenwerking tussen Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D en vijf dansers van de Soweto Skeleton Movers uit Zuid-Afrika. De voorstelling is een mix van zang, straatscènes, visuals en ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (Pantsula) en ‘bone breaking’. “Het gaat over het misbruik en de hardheid van Soweto in Zuid-Afrika, maar ook over kracht. Ik hoop dat het blijft hangen bij het publiek en dat armoede hoog op de agenda wordt gezet”, vertelt Lloyd.

Volgens Lloyd is het spannend voor iedereen. “Alles komt samen. We zijn niet gewend om met elkaar te repeteren en bovendien is het ook nog eens allemaal live: zowel de dans als de muziek.” Voor de gelegenheid spelen acht Nederlandse musici van Hayp Music de muziek live.

Grote stap
De voorstelling wordt gespeeld tijdens een driedaags staatsbezoek aan Zuid-Afrika op uitnodiging van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid biedt koning Willem-Alexander de voorstelling ‘Unbreakable’ aan in het Staatstheater in Pretoria. Lloyd is heel erg blij met deze kans. “Ik ben vooral blij voor de heren van Soweto. Voor hen is dit een grote stap. Ik hoop dat hun carrière hiermee een positieve wending krijgt.”