Vrijwilligers doen woningaanpassingen voor ouderen in Rotterdam

Het gaat om simpele zaken, een wandbeugel of een oprit voor je rolstoel. Voorheen werden deze via de woningcorporaties of de Gemeente Rotterdam geplaatst, maar tegenwoordig gaat het beleid uit van een gedeelte zelfredzaamheid van de Rotterdammers. Juist voor de mensen bij wie zo een netwerk niet vanzelfsprekend is, is vrijwilligersorganisatie “Het Zal Werken” in het leven geroepen.

Dennis Lohuis is een van deze vrijwilligers, samen met collega vrijwilliger Frans de Neef gaat Dennis elke woensdagmiddag op pad om aanpassingen in huizen te verzorgen. “We hebben afgelopen jaar zo’n 180 aanvragen verwerkt, dus het gaat heel goed”, zegt Lohuis, “We doen dit maar met een vast clubje van vier vrijwilligers, dus is het bijvoorbeeld wel even slikken als er iemand op vakantie gaat”.

Het Zal Werken berekent in principe alleen de materiaalkosten, deze zijn laag omdat ze op grote schaal inkopen en in samenwerking met de woningcorporaties spullen hergebruiken die elders niet meer nodig zijn. Op deze manier wordt het gat dat ontstaat voor een groep oudere Rotterdammers gedicht. Henk Zwarts, een van de bewoners die een wandbeugel liet plaatsen zegt: “Het is fantastisch dat ze er zijn, stel je voor van niet zeg, want ik kan het zelf niet. Ik ben geen 60 meer”.

Wat Dennis motiveert om dit te blijven doen is de grote praktische dienst die ze kunnen verlenen aan ouderen. “Sommige dingen zijn eigenlijk heel simpel op te lossen, maar die kunnen dan weer heel moeilijk gemaakt worden als je tien telefoontjes moet plegen en overal toestemming voor moet krijgen. Het gaat erom dat we die mensen gewoon helpen”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat