Wachttijd studentenkamer leidt tot onzekerheid voor afgestudeerden

Zoë is afgestudeerd en dat bekent dat ze op zoek moet naar een nieuwe woning. In haar contract staat namelijk dat ze binnen een half jaar haar studentenhuis uit moet. Stadswonen is strenger geworden in het naleven van de regels, maar waarom zijn de deze verscherpt?

Edwin Leenhouts, Directeur Stadswonen, heeft een simpele verklaringen voor het feit dat de contracten strenger worden nageleefd. De Erasmus Universiteit is met 40% gegroeid en de Hogeschool Rotterdam met 25%. Er moet dus ruimte gemaakt worden voor al die nieuwe studenten. Drie jaar terug moesten studenten gemiddeld drie maanden wachten tot ze een kamer toegewezen kregen. Dat is nu opgelopen naar 2,7 jaar. Voor afgestudeerden heeft Stadswonen woningen gereserveerd zodat ze kunnen doorstromen. Ook voor deze woningen moeten ze een contract tekenen dat ze binnen vijf jaar weer doorstromen. Ook krijgen de huurders voorrang op een koopwoning.

Voor een goede doorstroom heeft Stadswonen studio’s en appartementen beschikbaar voor afgestudeerden. Dat daar iets knelt in de voorwaarden om te reageren, begrijpt Leenhouts en dit zal zo snel mogelijk verbeterd worden.

SSH verhuurt ook woningen en kamers aan studenten. Zij zijn er ook streng op dat er daadwerkelijk studenten in de appartementen wonen. Elk jaar moeten bewoners aantonen dat ze nog studeren. SSH heeft recent rechtszaken gewonnen van afgestudeerde studenten die hun woning weigerden te verlaten. Roeland Kreeft, Manager Wonen, heeft een verklaring voor de gekte op de woningmarkt. “Tijdens de crisis heeft de bouw stilgelegen en steeds meer mensen willen in de stad blijven wonen, dat zorgt voor extra druk binnen de stad.”

Volgens Kreeft hoeft Zoë zich geen zorgen te maken over het vinden van een woning die past. “Op Zuid kun je echt wel makkelijk iets vinden.” Of dit ook daadwerkelijk zo is, zal de zoektocht moeten uitwijzen…

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat