Wat is de invloed van de gebiedscommissie?

Voor Stem uit de Wijk zoeken wij verhalen uit de stad. Per gebied gaan we de wijken af. In Hillegersberg-Schiebroek discussiëren leden van en kandidaten voor de gebiedscommissie over de invloed van deze politieke structuur.

“De gebiedscommissie heeft natuurlijk totaal geen macht. Het is een adviesorgaan van de gemeente Rotterdam. De gebiedscommissie kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de Coolsingel. Daarnaast kunnen bewoners komen met initiatieven en die kan de commissie beoordelen en eventueel toewijzen. Daar is budget voor”, legt Jan Pierweijer uit. Hij was de afgelopen vier jaar lid namens Bewoners! Hillegersberg-Schiebroek.

“Macht is betrekkelijk. Het gaat om invloed uitoefenen. En als lid van D66 wil ik ook richting Coolsingel, niet alleen via de directe lijnen van de gebiedscommissie naar de gemeenteraad of wethouder, ook via politieke lijnen mijn invloed uitoefenen”, vertelt Adriaan Pieterson. Bas Weerdmeester verwacht dat die adviezen waarschijnlijk wel ingewilligd worden door de gemeenteraad. In die zin acht hij de macht vrij hoog. “Omdat de gemeenteraad ook al behoorlijk veel macht van het rijk krijgt, onder andere wat betreft de zorgbudgetten, denk ik dat je als gebiedscommissie een belangrijke rol speelt”, besluit hij.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat