Wat weten Rotterdammers over Driekoningen?

Het is vandaag Driekoningen: een officiële christelijke feestdag. Ook de dag waarop de kerstbomen uit huis moeten, anders brengen ze ongeluk. Maar, wat houdt driekoningen eigenlijk verder in en hebben Rotterdammers nog de kerstboom in huis staan? Verslaggever Manoya stelt de OPEN Vraag bij het Centraal Station.

“Toen ik jong was vierden wij thuis driekoningen met een taart, daarin zat dan een boon en als de boon in jouw stukje zat had je het voor het zeggen thuis”, vertelt een oudere man bij Rotterdam Centraal. Driekoningen wordt op verschillende manieren gevierd. “Mijn familie in Portugal viert op een compleet andere manier: zij vieren het als een soort Sinterklaas, want de kinderen krijgen dan ook cadeaus en lekkernijen.”

Driekoningen is een van oorsprong Christelijke feestdag, waarop wordt gevierd dat de drie wijzen de ster volgden naar Bethlehem. Daar vonden ze Maria, Jozef en baby Jezus. Met de feestdag wordt de ‘Kerstkring’ van twaalf dagen afgesloten. Deze begint op kerstavond. Wie na Driekoningen nog kerstversiering in huis heeft, heeft pech want dat brengt ongeluk, zeggen ze…