Watervilla’s in de Nassauhaven zorgen voor een bijzonder uitzicht

In de Nassauhaven op de Kop van Feijenoord staan achttien drijvende watervilla’s. Begin deze maand werden de laatste zes woningen geleverd, wat betekent dat het eerste drijvende woonproject in een Rotterdamse havenbekken compleet is.

Public Domain Architecten en Van Hattum en Blankevoort ontwierpen en ontwikkelden de woningen. De huizen werden echter niet in Rotterdam-Zuid gebouwd maar komen van de oude scheepswerf Verolme aan de oude scheepswerf Verolme aan de Oostdijk langs de Nieuwe Maas. De verkoop van de villa’s in de Nassauhaven startte in juni 2017, waarna de woningen in 2020 naar de Nassauhaven werden gesleept om verkocht te worden.

Een woning op het water
De drijvende villa’s zijn zo geplaatst, dat er ruimte is voor een boot of sloep. Ook kunnen de buren elkaar gemakkelijk bereiken wegens een brug die twee drijvende pontons aan elkaar koppelt. De ligging per huis verschilt weer. Zo kun je ervoor kiezen om dwars op of langs de kade te wonen. Omdat de woningen op het water drijven, bewegen deze met de golven mee.

Rotterdam als attractief woon- en recreatiemilieu
Het project past binnen de stadsvisie en ambities van de stad. Een gebouw op het water is namelijk klimaatbestending. Tevens voegt drijvend wonen een nieuw woningsegment toe aan de bestaande woonvormen. Hierdoor kunnen lege havenbekkens in Rotterdam een attractief woon- en recreatiemilieu worden.

Kritiek van omwonenden
Hoe innovatief het project ook klinkt, niet alle omwonenden zijn blij met de komst van de drijvende villa’s. Een aantal bewoners geven aan het uitzicht over het water te missen omdat de woningen nu in de weg staan.

Zou jij in zo een huis willen wonen?