Weekend vol Japanse sferen in het Lantarenvenster

Voor liefhebbers van de Japanse cultuur was het afgelopen week feest. Want in Lantarenvenster was de elfde editie van het Japan Camera Festival. Een festival waarbij de bezoeker zich even waant in Japan, en niet alleen op het gebied van film…

De foyer van het Lantarenvenster was aangekleed met verschillende Japanse standjes, een grote kattenbank, en levensgroot Mikado. Dit alles, om er voor te zorgen dat de bezoekers in de Japanse sfeer komen: “Natuurlijk zijn het vooral de films die de mensen aantrekken, maar dit alles zorgt ervoor dat er ook voor bijvoorbeeld de kinderen genoeg te doen is.”, aldus festivaldirecteur Alex Oost.

Diezelfde Alex raakte ook tijdens zijn studententijd ‘per ongeluk’ verknocht aan de Japanse cinema. “Mijn vrienden keken ooit naar films uit Hong Kong, en toen was het een kleine stap naar Japanse films. Het trok me zo erg aan dat ik het nooit heb losgelaten.”

En die passie zorgt ervoor dat er nu alweer voor het elfde jaar op rij een grote varieté aan Japanse films is te zien. “Je merkt toch dat het elk jaar iets meer wordt, het is toch een cultuur die de mensen interesseert merk je.”

Maar emigreren naar Japan? Dat gaat voorlopig niet gebeuren bij Alex: “Mijn vrouw ziet het niet zo zitten, dus ach, dan maar om de zoveel tijd op vakantie naar Japan en af en toe het verre oosten hier naartoe halen met het filmfestival.