Weggeefwinkel Yess in Delfshaven, want “één op de drie huishoudens is arm”

Sinds juni zit er in de Rosenveldtstraat in Delfshaven een weggeefwinkel. Wijkbewoners kunnen er, indien nodig, dagelijks terecht voor gratis brood en maandelijks een uitgebreid voedselpakket. En sinds kort staat er ook een wasmachine voor mensen die thuis hun was niet kunnen doen.
De winkel is opgezet door dominee Nico van Splunter en volgens hem is dit initiatief hard nodig. ,,Het is een mooie wijk, maar met tegelijkertijd heel veel uitdagingen. Eén op de drie huishoudens zit hier onder de armoedegrens en dat is veel’’. De winkel wordt gerund door vrijwilligers uit de buurt, waarvan sommigen tot dezelfde doelgroep behoorden als waar de winkel voor bedoeld is. 

,,Veel van hen zijn alleenstaande moeder zonder diploma, daarom geven wij ze een indirecte vrijwilligersbijdrage die we storten op een rekening. Dit geld kan dan gebruikt worden voor het doen van bijvoorbeeld een MBO-opleiding’’. Op deze manier wil Nico met de winkel niet alleen aan symptoombestrijding doen, maar de armoede ook enigszins bij de wortels aanpakken. ,,Er is natuurlijk behoefte aan een vaste oplossing zoals een baan of opleiding’’, aldus Nico.
Ook kunnen de medewerkers cursussen volgen via WMO-radar om hen kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat