Wereldwijd aandacht voor vluchtelingen op Wereldvluchtelingendag

Bijna 70 miljoen vluchtelingen zijn wereldwijd op de vlucht voor honger, oorlog of geweld. Vandaag is er aandacht voor het leed van deze mensen op Wereldvluchtelingendag, dat elk jaar op 20 juni wordt ‘gevierd’.

Wereldvluchtelingendag is een speciale herdenkingsdag van de Verenigde Naties. In meer dan 100 landen over de hele wereld krijgen vluchtelingen aandacht op deze dag. Ook in Rotterdam zijn er meerdere activiteiten waarbij vluchtelingen centraal staan.

Zo organiseren de Pauluskerk en Theater Rotterdam een gratis diner met vluchtelingen waarbij persoonlijke filmportretten van vluchtelingen te zien zijn. Deze portretten zijn gemaakt door studenten van de Hogeschool Rotterdam.

VluchtelingenWerk Nederland nodigt iedereen uit om op Rotterdam Centraal een bakje koffie of thee te drinken met vluchtelingen, die de koffie en thee gratis uitdelen. Zo wil de organisatie gesprekken met oude en nieuwe stadsgenoten tot stand brengen.

Kijk hieronder verschillende reportages terug die wij de afgelopen periode over Rotterdamse vluchtelingen hebben gemaakt, zoals over de Iraanse Arash die van vrijwilligers leskrijgt in restaurant Kaapse Maria.

Of over de Syrische vrienden Mohamed en Mohamed die een nieuwe bakkerij zijn gestart aan de Middellandstraat. 

En ook de Syrische statushouder Hussam is heel ondernemend bezig.

Dit Rotterdamse gezin vangt zelfs vluchtelingen in huis op.