Wie gaat het vuil bij Rotterdamse markten opruimen?

Vijf wijkbewoners die de afgelopen twee jaar afval inzamelden op de Afrikaandermarkt, zijn hun baan kwijt. De gemeente heeft de opdracht niet verlengd. GroenLinks heeft een debat over de kwestie aangevraagd en wil alsnog een oplossing voor het zwerfafval op de stadsmarkten van Rotterdam.

“Er was heel veel afval op de markt en dat gaf ook overlast voor de wijk”, begint Annet Otterloo van De Afrikaanderwijk Coöperatie. “Toen zijn wij gaan kijken of we daarin iets kunnen betekenen. We hebben samen met een aantal diensten van de gemeente een plan gemaakt. Daarbij hebben we wijkbewoners ingezet om het afval gescheiden in te zamelen. Dat deden we ook gedurende de dag, zodat er minder zwerfafval de wijk in kon waaien”, legt Otterloo uit.

Nu is daar na twee jaar een einde aangekomen. En dat is te merken volgens Margreet Rolink van de Wijkraad. “Inmiddels is al het vuil alweer door de wijk heen gewaaid. Alle straten zijn vervuild. Vooral de Pretorialaan en de Bloemfonteinstraat”, stelt zij. Ook de marktkooplieden missen de afvalinzamelaars. “We doen nog steeds het karton en de rest netjes apart. Dat nemen we nu mee naar huis en dan gaat het naar de milieustraat. Dat zijn wel veel meer handelingen dan wanneer ze het hier ophaalden. Maar ja, een beter milieu begint bij jezelf”, besluit een van de marktkooplieden.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ez6F9bPnPGA” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Inmiddels is er in de gemeenteraad over het onderwerp vergaderd. Hier is vastgesteld dat er alsnog teams werkzaam blijven om op de Rotterdamse het afval op te ruimen. Wethouder Barbara Kathman geeft reactie:

 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/PyJdAGMaxtA” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter