Wie in deze ‘sociale’ huurwoningen aan de Blaak wil wonen moet flink dokken

Wie in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning in het nieuwe pand aan de Blaak van OurDomain, moet inschrijvingskosten van 100 euro betalen. Dat meldt dagblad010.nl afgelopen vrijdag. En bovenop de huurprijs worden servicekosten van meer dan 200 euro gerekend, per maand.

OurDomain is een subtak van het Amerikaanse bedrijf Greystar dat wereldwijd voor 45,1 miljard dollar aan vastgoed in beheer heeft. Vastgoedontwikkelaar Stebru bouwt de 70 meter hoge woontoren van 24 verdiepingen. Het woongebouw telt straks 612 woningen en is uitgerust met fitnessruimte, koffiebar, bibliotheek en een groot dakterras. Een gedeelte daarvan wordt voorlopig voor tussen de 695 en 710 euro per maand aangeboden, daarvoor krijg je een studio van rond de 25 m2. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Er zijn leeftijd- en inkomenseisen en huurders moeten een HBO of WO-studie volgen of hebben afgerond.

Telefonisch laat OurDomain weten dat er inderdaad inschrijfkosten worden gerekend. Als je niet aan de opleidings-, leeftijds- of inkomenseisen voldoet kan je je beter niet aanmelden, dan ben je namelijk je inschrijfgeld kwijt. “Daarom is het verstandig om vooraf met ons te bellen.” De woordvoerster van OurDomain die alleen in het Engels uitleg kan geven, hangt de telefoon op wanneer OPEN Rotterdam vragen stelt over huurvoorwaarden. Het is nog maar de vraag of het bedrijf inschrijfkosten mag rekenen. Op de website van de Rijksoverheid staat namelijk dat het rekenen van bemiddelingskosten door een verhuurder rond het vinden van een kamer of huurwoning niet is toegestaan.

‘Nep sociale huur’
Maarten Wiedemeijer, belangenbehartiger bij Woonbond Nederland laat weten dat de Woonbond liever heeft dat sociale huurwoningen door de woningcorporaties worden verhuurd: “Zij zijn een betrouwbare partner die niet alleen commercieel is, waar we vaak goede zaken mee doen. Vaak is de prijs-kwaliteitverhouding bij woningcorporaties wel goed.” Toch wordt het realiseren van woongebouwen aan hypercommerciële bedrijven zoals Greystar overgelaten. De Nederlandse Wooncorporaties hebben het financieel zwaar en hebben gewoonweg het geld niet voor grote bouwprojecten. Vooral de hoge servicekosten die OurDomain rekent, vindt Wiedemeijer problematisch. “De hoge woon- en servicekosten zijn een trucje om de huurprijs ogenschijnlijk laag te houden, het is een soort nep sociale huur.”

Het is volgens Wiedemeijer ook maar de vraag of het juridisch houdbaar is. Eerder won stichting Woon een rechtszaak tegen verhuurder Change= in Amsterdam, voor het in rekening brengen van een dienstenpakket bij bewoners. Later probeerde Change= de kosten bij bewoners te verhalen door middel van verhoogde servicekosten. Volgens Wiedermeijer mogen er geen servicekosten in rekening gebracht worden voor diensten die je niet per se afneemt zoals een recreatie- of een fitnessruimte. Iets wat bij OurDomain nu wel gebeurt.