Wijkraadslid stopt na klachten over zijn sociale media: ‘Ik laat mij niet de mond snoeren’

Voorzitter van wijkraad Pendrecht-Zuidwijk Rick Timmer laat via Twitter weten zijn functie neer te leggen. De gemeente heeft meerdere klachten ontvangen over de uitingen op social media van het ex-wijkraadslid. Timmer: “Ik ben niet van plan om vier jaar lang gedonder te krijgen over dingen die ik op social media zeg. Mijn vrijheid van meningsuiting is me liever dan het lidmaatschap in de wijkraad.”

Ex-wijkraadslid Rick Timmer van wijkraad Pendrecht-Zuidwijk is een actieve buurtbewoner. Zijn campagne in maart 2022 om genoeg stemmen te krijgen voor de nieuwe wijkraad vond voor een groot gedeelte plaats op sociale media, waar Timmer al vijftien jaar op actief is. Maar juist door zijn sociale media besluit hij nu om zijn functie als voorzitter op te zeggen.

Anderhalve maand geleden ontving Timmer bericht van de gemeente dat er een klacht was ingediend. Timmer: “Ik moest voor de integriteitscommissie verschijnen voor mijn uitlatingen op sociale media”. Volgens hem dienen ‘linkse figuren’ deze klachten in, omdat zij het niet eens zijn met zijn uitingen. “Ik heb sterke meningen en die ventileer ik op sociale media. Ik scheld niet, ik hou me aan de wet en niet iedereen hoeft het met me eens te zijn, maar vrijheid van meningsuiting is een groot goed. En op dit moment voel ik me beperkt in dit recht”, aldus Timmer.

Na het verschijnen voor de commissie krijgt Timmer te horen dat er nog meer klachten zijn binnengekomen. “En toen was de maat vol. Ik snap dat de gemeente klachten serieus neemt, maar ik ga niet iedere keer als ik iets online plaats voor die commissie verschijnen.” En dus stopt hij als voorzitter. Voor zijn collega’s en de mensen die op hem gestemd hebben vindt hij het vervelend, “maar gelukkig begrijpen ze het. Ik blijf mezelf en ga niet veranderen. Het vogeltje zingt zoals die gebekt is.”

In de gedragscode voor wijkraadsleden, die alle leden bij het aantreden hebben gekregen van de gemeente, staat dat zij verantwoord en zorgvuldig met sociale media moeten omgaan. “Erg vaag als je het mij vraagt”, zegt Timmer. Ook al is hij dan geen wijkraadslid meer, toch blijft hij zich inzetten voor zijn wijk: “Ik ga mijn tijd weer in positieve zaken steken.”

OPEN Rotterdam is nog in afwachting van de reactie van de gemeente.