Wijn zonder wijngaard: hoe Rotterdamse druiven worden gered door Wouter Bijl

Aan de Keilestraat, midden in het havengebied, werkt ondernemer Wouter Bijl aan zijn Urban Winery Project. Maar wijn maken doet hij op een heel eigen manier: niet met traditionele wijndruiven, maar met tafeldruiven.

“Er zijn dan weliswaar geen wijngaarden in Rotterdam, maar we hebben hier wél onwijs veel druiven”, vertelt Bijl. Dankzij de haven, waar enorme hoeveelheden fruit worden geïmporteerd, is er gigantisch veel uitval. “Het gaat om miljoenen kilo’s per jaar”, legt hij uit. “Je kunt dat weggooien, of je probeert er iets moois van te maken. En van druiven maak je wijn.”

In zijn kelder, die hij het wijnlab noemt – een plek voor experimenten, staan de machines waarmee hij druiven omtovert tot wijn. De druiven worden eerst via een rolband naar de ontsteler gebracht, waar de steeltjes worden verwijderd. Vervolgens gaan ze de pers in, waar het sap wordt gewonnen. Uiteindelijk belandt het sap in grote tanks en begint het wachten.

De druiven waarmee Wouter werkt, komen rechtstreeks van handelaren. Het zijn exemplaren die niet in de supermarkt belanden, vaak vanwege een schoonheidsfoutje. “Een druif die er niet perfect uitziet, maar nog prima eetbaar is, is ook perfect geschikt om wijn van te maken”, zegt hij.

Geen weggooimentaliteit
Wouter staat er niet meer alleen voor: Seline Verloop is sinds kort aangesloten bij The Urban Winery en helpt de wijnen aan de man te brengen. “Ik kom zelf uit de modewereld, waar alles draait om fast fashion en weggooimentaliteit”, vertelt ze. “En daar heb ik een aversie voor gekregen. Wat me het meest aantrekt, is dat je ook zonder wijngaard alsnog een heel mooi product op de markt kan brengen.”

Volgens Bijl reageren mensen enthousiast op zijn wijnen, juist omdat ze gemaakt worden van voedsel dat anders zou worden verspild. Toch krijgt hij ook kritische vragen. Traditionele wijnkenners zijn soms sceptisch, want een klassieke Chardonnay zal hij nooit maken, die druiven gebruikt hij simpelweg niet.

Ondanks de gemengde reacties heeft Wouter zijn eerste twee wijnen al op de markt gebracht: een mousserende witte wijn en een mousserende rosé. Beide wijnen zijn lichter van smaak, ook qua alcohol. “Fijne bubbels om mee te toasten of iets lekkers mee te eten”, zegt Bijl.