Wim kweekt al 43 jaar vogels in zijn schuur: ‘De concurrentie bij de vereniging maakt het spannend’

Parkieten, kanaries, agapornissen; ze zijn ontzettend geliefd bij de leden van de vogelvereniging Rijnmond. Eén van hen is Wim van de Bos. Hij kweekt al meer dan 40 jaar vogels in zijn schuur. Met deze vogels doet hij mee aan competities op vogelvereniging Rijnmond.

Zodra je binnenloopt bij de vereniging in Zuidwijk zie je vooral oude grijze mannen met mooie kleine vogeltjes. Prachtig gele kanaries. ‘Maar niet alle kanaries zijn geel he,’ vertelt keurmeester Tino Simons. Een keurmeester is een soort scheidsrechter. Hij geeft de vogels scores. Hij keurt ze op lengte, kleur, houding, etc. De mooiste vogels winnen uiteindelijk de wedstrijd.

Vroeger was de sport nog erg populair, maar inmiddels is de vereniging aan het vergrijzen. Wim denkt dat door alle computers en gameboys de jeugd tegenwoordig geen interesse meer heeft in de vogeltjes. ‘Ja, het liefst wil je de sport toch doorgeven, maar dat gaat helaas niet. De jeugd ziet het gewoon niet zitten,’ vertelt hij.

Doordeweeks komen de mannen en vrouw bijeen om de vogels te checken en te kijken waar ze verbeterd kunnen worden voor de competitie. ‘Vaak kan er zeker nog wat gedaan worden. Zo kunnen nagels geknipt worden of hebben ze soms schrammen van stoeipartijtjes met hun broertjes en zusjes,’ vertelt de keurmeester.