Wim maakt Erasmusbrug van luciferhoutjes: ‘Er gaan er wel vierduizend in’

Rotterdammer Wim van Oevelen heeft er sinds de coronatijd een nieuwe hobby bij: bouwwerken maken van luciferhoutjes, waaronder Rotterdamse iconen. De Hef en de Laurenskerk, die had hij al op zijn naam staan dus nu is het de beurt aan ‘De Zwaan’.
“Als Rotterdammer zijnde wil je toch ook wat werken van gebouwen uit de stad maken, dat is wel zo mooi”, zegt de 74-jarige Wim vanuit zijn woonkamer. Vlak bij achterdeur en tegenover de keuken heeft hij een speciaal hoekje ingericht voor zijn hobby. Op de tafel staan allerlei bakjes met houtjes, een fles lijm en een houtknipper.

Wereldwijd
Zijn andere creaties staan verder uitgestald in het huis: denk aan de Eifeltoren, een Japanse scène en de Arc ‘de Triomphe. De Taj Mahal, met een lampje binnenin, heeft een prominente plek op een grote salontafel midden in de ruimte. “Hij is behoorlijk groot, dus die zet je niet even zomaar ergens neer”, lacht Wim.

Hij begon dus met wereldwijde iconen, maar tegenwoordig houdt hij het dichter bij huis. Niet alles kan bij hem blijven staan, dus deed hij een oproep voor een plek om het wel te stallen. Museum Miniworld naast het Groothandelsgebouw zag daar wel wat in. Daarom prijken nu De Hef, de Tower Bridge en de Notre Dame in een vitrine vlakbij de ingang. De Erasmusburg komt daar straks bij te staan.

Vakmanschap
“Dit soort werken passen enorm bij ons, net als met onze eigen miniaturen weten we hoeveel tijd en vakmanschap erin gaat zitten”, zegt Tamara Boelée van Miniworld. “En dan straks met de Erasmusbrug erbij hebben we helemaal een mooie bruggencollectie van Wim.”

Het museum moet wel nog even geduld hebben: het duurt nog een week of drie minimaal voordat hij echt helemaal af is. “Ik ben nu nog bezig met het hefgedeelte, wat ook kan bewegen. Dat is een van de moeilijkste onderdelen, zeker omdat er nergens tekeningen van de schaal te vinden zijn.”

Daarna is het na een jaar, met een pauze van een half jaar vanwege medische redenen, eindelijk klaar. Met een volgend project starten gaat hij zeker doen, maar wat dat gaat worden is nog even een verrassing.