Winkeliers trots: Bergse Dorpsstraat nog altijd vol kleine onafhankelijke winkels

Ondanks het bestaan van grote ketens en het internet, staat de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg nog vol met lokale winkeliers. En daar zijn de eigenaren van de winkels nog altijd blij om.

Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Tien jaar geleden was er veel leegstand, dat is gelukkig minder geworden en er zitten nu vrij veel verschillende leuke zaakjes. “Ja, je hoeft eigenlijk nooit weg hier”, vertelt één van de winkeliers Jan-Willem Tol. “Je kan hier uit eten, de kroeg in, kleding kopen, bootje varen. Waarom zou je weg moeten?”

Toch is niet iedereen blij met hoe de straat is opgedeeld. Volgens sommige winkeliers moeten er meer boetiekjes komen. “Het zit nu toch wel vol met sportwinkels of kapsalons”, vertelt winkelier Natascha van der Spek. “Mensen komen daardoor toch minder snel hierheen om even lekker te winkelen. Vroeger gebeurde dat wel.”

In de straat zijn ook weinig ketens te vinden. “Dat is fijn. Het maakt het authentieker. Het komt denk ik vooral omdat de panden vrij klein zijn. Een Zeeman of Big Bazar heeft toch veel ruimte nodig. Dat hebben we hier minder.”