Winston Bergwijn (Winne) over kansenongelijkheid: ‘Het is een beroep op je empathie’

Hoe ziet kansenongelijkheid eruit? En hoe komen we als maatschappij voorbij kansenongelijkheid en zorgen we voor meer solidariteit? In het laatste deel van de slotaflevering van History Matters gaat Hasna El Maroudi in gesprek met ondernemer Winston Bergwijn, beter bekend als rapper Winne. Daarnaast draagt schrijver Raoul de Jong voor uit Jaguarman, zijn meest recente boek.

“Je zou willen dat de playing field geleveld wordt en dat iedereen gelijke kansen heeft vanaf de start, maar dat is niet het geval”, vertelt Winne. Hoe de maatschappij volgens hem meer solidair kan zijn? “Het is een beroep op je empathie en een beroep om te kijken naar de mensen om je heen.”

Aan het einde van de aflevering maakt Hasna El Maroudi de balans op van 12 avonden en ruim 24 afleveringen van History Matters met colleges, interviews, panelgesprekken en spoken word. Ze concludeert: “De ogen sluiten voor de geschiedenis brengt ons als maatschappij niet verder, de geschiedenis is een feit. Wat zich heeft afgespeeld kunnen we niet veranderen. Wat we wel kunnen doen is moedig zijn en de geschiedenis en de doorwerking ervan erkennen. Alleen zo kunnen we tot een samenleving komen waarin iedereen wordt gezien en gewaardeerd als mens.”

Dit was de laatste aflevering van History Matters. Alle afleveringen van History Matters zijn hier en op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam, terug te kijken.