Woningnood in Rotterdam? In dit appartementencomplex op Zuid kunnen starters nog wel terecht

Het zouden betaalbare woningen moeten zijn voor starters, maar bewoners van appartementencomplex de Startmotor op Zuid vinden dat zij wel heel veel moeten betalen voor de ‘sociale huurwoningen’. En kennelijk, denken meer mensen daar zo over want er is sprake van forse leegstand in het pand aan de Dynamostraat.

Ruim 550 appartementen telt het gebouw dat op loopafstand van Zuidplein ligt en waar bewoners leven in een ‘all-in-huurappartement’. Voor het geld dat ze betalen wonen ze zelfstandig in een appartement of studio met eigen keuken en badkamer én mogen ze gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes zoals een sportschool. De kale huurprijs van de appartementen valt binnen de sociale huurgrens maar omdat er bijvoorbeeld ook nog servicekosten bijkomen, betalen huurders uiteindelijk fors meer dan ze aanvankelijk hadden gebudgetteerd. Kees Jonker, burgerraadslid 50PLUS, vindt dat er iets moet veranderen aan deze ‘nep-sociale huur’. “Bij de Startmotor gaat het volgens de gemeente om sociale huurwoningen, waar je je vraagtekens bij kan neerzetten of het echt sociale huur is”, vertelt Jonker.

Rotterdammers die wonen in de Startmotor ervaren het als gezellig maar vinden het wel duur. ‘‘Dit project is deels opgezet om het woningtekort tegen te gaan, maar het is best hypocriet wat hier gebeurd aangezien er door de hoge prijzen nog veel woningen leeg staan”, vertelt een bewoner. De SP pleitte eerder al voor verlaging van de huur. Projectontwikkelaar Amvest herkent zich niet in de berichten van de bewoners. Zo voldoen de huurprijzen van de woningen volgens de eigenaar van het pand aan de richtlijnen voor sociale huur. Ook is er volgens Amvest voldoende belangstelling om de woningen weer te verhuren, maar wordt er wel goed gekeken naar wie er komt wonen.