Woonstad reageert op ‘ophef’ over dure huurwoningen in Delfshaven

Rotterdammers reageerden gisteren massaal op het bericht over een advertentie van een huurwoning van Woonstad. Op ons Instagramkanaal werden oplossingen aangedragen voor de overspannen woningmarkt. Ook Woonstad reageert.

De huurprijs van de studio op de Puntegaalstraat in het oude belastinggebouw is volgens 91 procent van de Rotterdammers die op onze vragen te hoog. Uit de reacties die wij ontvingen, bleek namelijk dat de meeste mensen zo om en nabij de 900 euro een redelijke huurprijs vinden. Dit terwijl de betreffende studio maar liefst 1650 euro per maand moet kosten.

Ook zijn er een aantal zeer specifieke eisen waaraan je moet voldoen voordat je het huis mag huren. Zo mag je niet jonger zijn dan 24 en nou ouder dan 27, moet je minimaal 60.000 euro aan verzamelinkomen hebben op jaarbasis (het huis is geschikt voor twee bewoners) en duurt het huurcontract maar maximaal 5 jaar.

Topsegment
“Ik begrijp dat dit niet goed overkomt en we snappen echt wel dat dit discussie oplevert, ook intern leiden dit soort huurprijzen tot discussie”, aldus Eric, woordvoerder van Woonstad Rotterdam. “Maar een woningcorporatie is er voor mensen die betaalbaar willen wonen binnen ieder segment: van sociaal tot middenhuur en dus ook een woning in het topsegment zoals die aan de Puntegaalstraat.’

De woning in het oude belastinggebouw is er namelijk een in de vrije sector en de prijsbepaling daarvan gaat op marktwaarde. “Die marktwaarde wordt meestal vastgesteld aan de hand van een taxatie.” Dat betekent dat nu de koopwoningen extreem in prijs stijgen, de vrije sector huurwoningen daarin meegaan.

Scheve gezichten
Hoewel Woonstad begrijpt dat de prijs scheve gezichten op kan leveren, zegt Eric dat zo’n duurdere, vrije sector Woonstad ook de mogelijkheid andere mensen te helpen. Zo gebruikt Woonstad het geld van duurdere vrije sector-woningen bijvoorbeeld om ‘andere vrije sector woningen af te toppen.’ Dat wil zeggen dat de woningcorporatie bewust de huurprijs van andere vrije sector woningen wat lager houdt, zodat die betaalbaar blijven voor een grotere groep Rotterdammers.

Ook kan het geld van deze commerciële tak, die minder dan 1 procent van het totale aanbod van Woonstad beslaat, worden gebruikt om sociale huur te creëren. Op de vraag of het niet vreemd is dat een, in essentie non-profit organisatie op deze manier min of meer zijn eigen business model moet maken, zegt Eric dat hij het daarmee eens is, maar dat ‘sinds de verhuurdersheffing voor corporaties is ingevoerd, we simpelweg minder geld te besteden hebben’.

Offline
De advertentie voor de woning op de Puntegaalstraat is overigens inmiddels alweer offline gehaald. “We hadden binnen een dag genoeg reacties, zo’n 10 tot 15.”