Wouter vervult vaders laatste wens met veiling enorme cameraverzameling

Van boxcamera’s tot spiegelreflexcamera’s, van bakeliet tot plastic en aluminium, van Coronet tot Kodak en Agfa: de vader van Wouter verzamelde 40 jaar lang allerlei soorten camera’s. Zijn collectie behoort tot één van de grootste particuliere verzamelingen van fotocamera’s ter wereld. Samen met Vendu Rotterdam vervult Wouter zijn vader zijn laatste wens en veilt hij alle zesduizend camera’s: “Hij wilde dat nieuwe mensen er weer van konden genieten.”

“Mijn vader was niet geïnteresseerd in camera’s die de meeste mensen niet konden betalen, zijn interesse ging juist uit naar de camera’s die de fotografie bij de gewone mensen heeft gebracht”, vertelt Wouter over de verzameling van zijn vader. “Die interesse kwam ook niet uit het niets: hij heeft jarenlang Mechanica gedoceerd aan de Universiteit van Delft.”

Wouter zijn vader verzamelde niet om het hebben, maar om een verhaal te kunnen vertellen. Hij legde de gehele ontwikkeling van de boxcamera’s vast in zijn verzameling. “Dit zijn de camera’s waarmee de eerste familiekiekjes werden gemaakt, de eerste vakantiefoto’s, de camera’s waarmee de fotografie bereikbaar werd voor iedereen. Deze nederige boxjes waren de eerste revolutie in de fotografie!”

Online veiling
Deze nederige boxjes krijgen nu, na het overlijden van Wouter zijn vader, nieuwe eigenaars. “Mijn vader had dementie en vergat vaak dat hij de camera’s had. Als wij hem dan mee namen naar boven en alle camera’s lieten zien, werd hij weer helemaal wakker. Dan zei hij altijd dat de camera’s ooit weer terug moesten naar de mensen. Zodat er ook weer nieuwe mensen van konden genieten”, vertelt Wouter. “Dat wordt nu mogelijk dankzij de veiling. Afscheid nemen van de camera’s is deel van het rouwproces, maar ik heb er vrede mee. Het was echt zijn wens en doordat ik alle zesduizend camera’s in mijn handen heb gehad tijdens het inpakken, heb ik zelf ook al afscheid kunnen nemen.”

De camera collectie was van zondag 25 tot en met dinsdag 27 september te bekijken in Vendu Rotterdam. Inmiddels is de expositie weer opgeruimd, maar woensdagavond 28 september is er via de website van Vendu nog één keer kans om een mooie camera te bemachtigen. “Zo’n 70 procent is al verkocht. Het is echt het levenswerk van mijn vader, dus ik ben blij dat er genoeg belangstelling is.”