Xaviera, Johan en Orlando zijn de stadstekenaars van 2023

Wanda Waanders

De stadstekenaars van 2023 zijn bekend! Xaviera Altena, Johan Kleinjan en Nuno Orlando zijn door een vijfkoppige jury gekozen om dit jaar hun kijk op de spanning tussen stad en natuur te verbeelden.

Voor het eerst dit jaar hebben het CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam de drie winnaars gekozen op basis van een longlist. In de jaren hiervoor werden de tekenaars gekozen via een open inschrijving. “Maar nu hebben alle juryleden een aantal namen doorgegeven en hebben we uiteindelijk zo drie winnaars gekozen”, legt Ove Lucas, directeur van CBK Rotterdam, uit.

Het drietal krijgt betaald voor de opdracht én mag een jaar lang strijken met de eer. “Daarnaast hebben bijna alle stadstekenaars uit het verleden na hun winst meerdere opdrachten gekregen.”

Spanning tussen stad en natuur
Altena, Kleinjan en Orlando gaan aan de hand van het thema ‘spanning tussen stad en natuur’ de komende maanden aan de slag. Het thema van dit jaar is geïnspireerd op het essay van Henny Radstaak ‘De Verdwenen Beer’. In het essay gaat Radstaak in op het verdwenen natuurgebied Vogeleiland De Beer, dat 1960 te vinden was op de plek waar nu de Europoort en de Maasvlakte zijn.

Op hun eigen manier gaat het drietal dit thema in beeld brengen. Zo werkt Altena aan een drieluik van mensen die zich bezighouden met groene initiatieven in de stad zoals Buurtcamping Dakpark en het NK Tegelwippen en brengt Kleinjan het natuurgebied het Eiland van Brienenoord in beeld. Orlando gebruikt juist weer het Quarantaineterrein op de Heijplaat als onderwerp voor zijn tekeningen.

De tekeningen zijn vanaf 13 oktober te zien in de tentoonstelling Getekend: Rotterdam! in de Kunsthal.