Zo bereidt Rotterdam zich voor op een stijgende zeespiegel

Eén derde van Rotterdam bestaat uit water. En dat water is stijgende door klimaatverandering. Toch bouwen we nog op plekken die niet beschermd worden door dijken. Waarom eigenlijk?

In aflevering één van Rotterdamse Ruimte kijken we naar hoe Rotterdam zich voorbereidt op een stijgende zeespiegel. Er zijn plekken die momenteel niet beschermd worden door dijken, de zogenaamde buitendijkse gebieden. Ondanks kades die soms al overstromen bouwen we hier nog graag, want we hebben ook nog een woningbouwopgave waar we als stad aan moeten voldoen.

Er wonen in Rotterdam bijna 50.000 mensen in buitendijkse gebieden. In deze gebieden, zoals bij de Rijnhaven en op het terrein van de oude margarinefabriek in Feijenoord, wordt gebouwd. Hoe toekomstbestendig zijn deze gebieden? “De kans op overstromingen neemt toe en de zeespiegel gaat omhoog. Situaties met water aan de kades komen steeds vaker voor en daar houden we ook rekening mee bij de ontwikkeling in het buitendijks gebied”, vertelt stedenbouwkundige Dirk van Peijpe.

Ook bij de werkzaamheden bij de Roseknoop wordt rekening gehouden met de toekomst en worden er maatregelen genomen. “De dijk is hier verzakt. Als wij hier met een project bezig zijn, stelt het waterschap de eis dat we het moeten terugbrengen naar het peil op de legger”, vertelt Hans van der Aar. “We hebben deze dijk voor de komende honderd jaar berekend, dat houdt in dat de dijk voor de komende honderd jaar niet meer verhoogd hoeft te worden.”

Over Rotterdamse Ruimte
De komende jaren krijgt de stad te maken met de Rotterdamse Omgevingsvisie. In dit document, uit 2021, beschrijft de gemeente hoe het de toekomst van de Rotterdamse leefomgeving ziet en staan er plannen in over hoe bijvoorbeeld om te gaan met een stijgende zeespiegel, een alsmaar groeiend aantal inwoners en de roep om natuur in de stad. In de nieuwe serie Rotterdamse Ruimte zoomen we in op drie van deze uitdagingen en kijken we naar hoe de stad met haar beperkte Ruimte omgaat.