VIDEO | Zo helpen we de bijen in de stad tijdens het hoogseizoen

Het is hoogseizoen voor de bijen en in deze topdrukte verdienen onze gevleugelde vriendjes wel een beetje hulp. Imker Balten leg uit hoe!

Balten Schalkwijk is al jaren imker en heeft meerdere bijenkasten door de stad verspreid, waaronder op het dak van de Delftse Poort. Dagelijks is hij in de weer met zijn koninginnen en werkers. Thuis slingert hij er op los om honing uit de honingraten te krijgen. Maar, hij maakt ook bijen likeur en verpakking van de was. Een echte bijenliefhebber dus: “Het zijn gewoon fascinerende beestjes”.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Hulp nodig
Bijen leven ongeveer zes tot zeven weken en de laatste twee weken van hun leven vliegen ze. Juist in die periode moeten ze het werk verrichten, terwijl ze eigenlijk al flink op leeftijd zijn. Het is dus niet zo gek dat je af en toe een bij op straat ziet liggen. “De meeste zijn aan het einde van hun leven”, legt Balten uit. “Je kunt in zo’n geval de bij wat suikerwater geven.”

Bijenlint
Ook de gemeente helpt de bezige bijtjes in deze periode. Zo werd er een bijenlint geplant aan de Gordelweg, met bloemen en planten waar de bijen graag op afkomen. In de zomer wordt er ook ‘kwadrant gemaaid’, dat betekent half om half zodat er niet te veel nuttige bloemen tegelijk worden gesnoeid.