Zo herdenken Rotterdammers oorlogsslachtoffers op 4 mei

Voor Rotterdammers die woensdag 4 mei oorlogsslachtoffers willen herdenken zet OPEN Rotterdam op een rijtje wat je kunt doen in de stad.

Bij de herdenkingsplaquette van de Razzia van Rotterdam in Schiebroek start om 19.05 uur een stille tocht. Bij het verzets- en vredesmonument aan het Spinbolplein wordt om 19.45 uur een herdenkingsplechtigheid gehouden, die dit jaar in het teken staat van vrijheid in verbondenheid. Een leerling van Melanchthon Schiebroek draagt een gedicht voor. Het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest en het kinderkoor van de Fatimaschool en Wilgenstamschool zorgen voor muziek. Na afloop kun je in Melanchthon Mavo Schiebroek aan de Molenvijver napraten en een kopje koffie drinken met andere Rotterdammers.

Ook op het Noordplein in Noord start om 19.00 uur een Nationale Stiltewandeling. Van 19.00 uur tot 20.00 uur is er een gezamenlijke route uitgestippeld door de straten en parken van Noord. Bij theater Zuidplein start de plechtigheid 19.05 uur, hierna wordt de herdenking vervolgd bij het monument ‘De Vallende Ruiter’ aan de Mijnsherenlaan. De locoburgemeester spreekt ter plaatsen de herdenkingsrede uit. In Hoogvliet is er om 19.00 uur in het park naast voetbalvereniging Meeuwenplaat een kranslegging bij het monument voor de twee omgekomen Britse vliegers in de Tweede Wereldoorlog.

Na de officiële landelijke herdenking is er een herdenkingsconcert in de Laurenskerk. Het Laurens Collegium zingt Franse muziek gebonden aan de oorlog. Verder worden er ook nog in verschillende wijken stil gestaan bij de oorlogsslachtoffers in een besloten kring.

Digitale bloem
Niet in de gelegenheid om het monument te bezoeken wat je graag zou willen? Bij meer dan 4000 oorlogsmonumenten kun je een digitale bloem neerleggen en een persoonlijke boodschap achterlaten. Zoals bij het betonnen beeld van een Duitse bommenwerper bij het oorlogsverzetsmuseum aan de Coolhaven en het monument ‘Herrijzend Rotterdam’ van twee mannen, een vrouw en een kind op Stadhuisplein. Zo is het voor iedereen mogelijk om stil te staan bij oorlogsslachtoffers.

Archieffoto: Mark Roestenburg