Zo komt de nieuwe Centrale Bibliotheek in Rotterdam er na de renovatie uit te zien

ATCHAIN

ATCHAIN

Het voorlopige ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek in Rotterdam is voorgelegd aan de gemeenteraad van Rotterdam. Voor de renovatie van de bibliotheek is ruim 160 miljoen euro nodig. Vermoedelijk besluit de gemeenteraad in de zomer over het nieuwe ontwerp.

Dit voorjaar werden de schetsontwerpen van de vijf geselecteerde teams online en in de hal van de Centrale Bibliotheek tentoongesteld. Rotterdammers konden hun visie op de schetsontwerpen geven door middel van een vragenlijst. De circa 4.500 reacties zijn als input meegegeven aan de beoordelingscommissie.

ATCHAIN
ATCHAIN

De beoordelingscommissie besloot te gaan voor de inzending van het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem, omdat het volgens de commissie het beste de balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een bibliotheek voor nu én in de toekomst.

ATCHAIN
ATCHAIN

Huiskamer van de stad
De bedoeling is dat de bibliotheek ‘de huiskamer van de stad’ wordt. Het gebouw blijft wel een cultuurhistorisch icoon, maar aan de binnenkant wordt het lichter en volgens de gemeente Rotterdam een plek ‘geschikter voor ontmoetingen’.

‘Het geheel wordt niet alleen een collectie van boeken, maar vooral een collectie dynamische ruimtes voor een kleurrijke collectie Rotterdammers’, meldt de gemeente in een persbericht. Ook de buitenruimte van de Centrale Bibliotheek wordt opnieuw ingericht en in de kelder komt een fietsenstalling met ruimte voor 1500 fietsen.

ATCHAIN
ATCHAIN

Als alles volgens plan gaat, start de driejarige verbouwing van de Centrale Bibliotheek in het najaar van 2025. Tijdens de verbouwing verhuist de bibliotheek tijdelijk naar het gemeentelijk kantoorpand aan de Librijesteeg 4.