Zo reageren Rotterdamse jongeren op ruziënde leiders

Berichten over de nasleep van de onthoofding van een docent in Frankrijk worden onder Rotterdamse jongeren veel gedeeld. Zij snappen niet dat leiders van landen zich bezig houden met elkaar beledigen. “Dit allemaal is echt onzin.”

Op de Instagramtijdlijn van veel Rotterdamse jongeren worden al dagen berichten gedeeld over de ruzie die is ontstaan tussen verschillende leiders van landen. Na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Patty sprak de Franse president Macron zich uit tegen extremistische islamitische groepen, ook bleef hij hameren op de vrijheid van meningsuiting en dat spotprenten van de profeet Mohammed zouden moeten kunnen. PVV-leider Geert Wilders deelde vervolgens een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met het bijschrift ‘Terrorist’, dat is niet goed gevallen.

Erdogan deed aangifte tegen Wilders, waarop premier Rutte Erdogan liet weten dat vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed is. “Ik vind dat Wilders en Rutte zich buiten deze ruzie moeten houden”, vertelt Jade Wachtberger, havoleerling op de Hugo de Groot. “Nederland heeft al genoeg problemen van zichzelf en hoeft Frankrijk niet te helpen tijdens deze moeilijke periode waar we al in zitten.”

Onzin
Vrijheid van meningsuiting is erg belangrijk voor studenten, Jade vindt dat je alles mag zeggen: “Ook al is dat beledigend, maar dan moet je wel de kritiek van anderen accepteren. Dit allemaal is echt onzin, politici mogen kritiek geven op wat zij willen, dat is onderdeel van hun baan en zo serieus is het ook weer niet.”

Samuel Vielvoye, student op het Grafisch Lyceum Rotterdam heeft een andere mening hierover. “Respecteer andere religies, niet gek dat Erdogan aangifte heeft gedaan”, vertelt hij. “Ik las het bericht op Instagram, ik begon met lachen. Ik kan politici op dit moment niet serieus nemen”, aldus Samuel.

Nida
Partij Nida wil moslims uit Frankrijk opvangen in Rotterdam. “Wij moet neutraal blijven en misschien komt er hierdoor juist nog meer ophef.” Rotterdammer Emilio Miriano Rietveldt vindt het juist een goed idee dat Nida Franse islamitische organisaties wil opvangen in de stad.

“Want dat aangekondigde verbod slaat nergens op. Waarom zou je je schamen voor waar je in gelooft?” Hij neemt ook stelling tegen Wilders: “Ze zeggen dat er vrijheid van meningsuiting is in Nederland, maar dat moet volgens de grondwet wel zonder discriminatie en racisme. Wat doet Wilders dan? De grondwet wordt alleen gebruikt als het hem uitkomt.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat