Zo ziet Rotterdam er volgens kunstenaars mogelijk uit in 2060

De expositie Meteopolis in het Keilepand schetst de mogelijke toekomst van Rotterdam. Ontwerpbureaus zijn aan de slag gegaan met verschillende scenario’s, waaronder de stijging van de zeespiegel.

“We weten een ding zeker: wat er over 40 jaar gaat gebeuren weten we niet. Maar die onzekerheid willen we verkennen in deze tentoonstelling”, vertelt John Jacobs van Rotterdams Weerwoord. Zij zitten onder meer achter de organisatie van de expositie. “De scenario’s van hoe het eruit zou kunnen zien in 2060 zitten op het snijvlak van: Pakken we de komende klimaatproblemen collectief of individueel aan? Laten we het ons overkomen of gaan we proberen om dingen te voorkomen”, vult hij aan.

Een van de scenario’s is van Jonas en Dorine Martens-Baars die Het Nieuwe Fundament zijn gestart. “We hebben een stuk grond gekocht van 5300m2. Ook aan de Maas, maar dan in Limburg. Zo’n 30 meter boven de zeespiegel. Veilig dus”, vertelt Dorine. Dat dient volgens het koppel deels als schrikeffect, want in 2060 zou de stad onbewoonbaar kunnen zijn, maar is ook een serieuze investering. “We kunnen met die grond alles doen wat we willen. Alle Rotterdammers hebben er zeggenschap over en kunnen zich op hetnieuwefundament.nu melden om de plannen te volgen en er inspraak op te hebben”, legt Jonas uit. 

“Met dit soort scenario’s willen we het gesprek op gang brengen. Een discussie met de stad en alle Rotterdammers”, zegt John Jacobs. “En de uitkomst daarvan zullen we zeker gebruiken voor de lange termijnvisie van Rotterdams Weerwoord. Het heeft dus wel degelijk invloed op het beleid dat we maken en hoe de stad eruit komt te zien”, besluit hij.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/338p77LuOtw” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat