Zonnebankstudio’s blijven langer dicht, Michele baalt als een stekker

Michele Groen zonnebankstudio Hoogvliet

Zonnebankstudio’s blijven voorlopig gesloten. Volgens de rechter mag de Nederlandse overheid een gedwongen sluiting van zonnestudio’s afdwingen om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Michele Groen heeft een zonnestudio in Hoogvliet en baalt als een stekker.

Vorige maand spande SVZ, de branchevereniging van zonnestudio’s, een rechtszaak aan tegen de Staat. Twee weken geleden keek Michele via een livestream naar de hoorzitting. Er was onder meer onbegrip over het feit dat beautysalons hun deuren mochten openen vanwege het welzijnsgevoel van klanten. “Maar datzelfde welzijnsgevoel hebben klanten ook bij zonnebanken en die moeten dicht blijven”, spreekt Michele haar onbegrip uit.

Hooguit twee minuten
Volgens haar kan zonnebanken heel hygiënisch – “de banken worden elke keer grondig schoongemaakt” – en het aantal contactmomenten met klanten is minimaal. “Een klant reserveert een zonnebank, rekent bij binnenkomst af en gaat daarna direct door naar de cabine. Het contact duurt bij elkaar hoogstens twee minuten.” Ze vindt het daarom onbegrijpelijk dat zonnestudio’s in dezelfde categorie vallen als zwembaden en sauna’s. Ook verwijst ze naar haar klanten. Die hebben veel baat bij een kuurtje.

Vorig jaar, net na de start van de coronacrisis, gingen we langs bij Michele. Toen was de situatie omgekeerd: haar nagel- en beautysalon waren dicht, maar het gedeelte met de zonnebanken bleef open. Dat kwam omdat zonnestudio’s toen nog niet als publieke ruimte werden gezien. “Maar de wet is veranderd. Zonnestudio’s zijn nu niet meer aangemerkt als winkels, maar als publieke ruimte. Dat geeft de overheid meer zeggenschap om een gedwongen sluiting af te dwingen.”