Zorgen over vergif voor honden in Rotterdam ongegrond maar hardnekkig

Lisa zag haar Instagram Story over een gebied in de wijk waar gif zou liggen meer dan duizend keer gedeeld worden. “Overal zag ik het voorbij komen. Vrienden stuurden me op Whatsapp een screenshot van mijn Instagram Story toe met de opmerking ‘Kijk uit hè’. Maar dat was mijn eigen bericht!”

De Rotterdamse Lisa woont in de wijk Rubroek en laat daar drie à vier keer per dag haar dwergteckel Pukkie uit, een hondje dat als ze de kans krijgt alles eet van de straat. In de buurtapp van Nextdoor, waar Lisa (niet haar echte naam) lid van is, worden regelmatig waarschuwingen gedeeld over plekken waar gif zou liggen. “Meestal neem ik die berichten met een flinke korrel zout. Zoals de berichten over gebakken sponzen, want dat bestaat helemaal niet”, vertelt Lisa.

‘Er zijn honden overleden’
Maar dit keer komen de berichten van meerdere mensen in de buurtapp en ook van bewoners die ze persoonlijk kent van het uitlaten. Lisa besluit daarom in het weekend van 19 en 20 november een story te maken op Instagram. Daarop markeert ze de straten waar volgens hondenbezitters gif ligt. “Er zijn honden overleden en een aantal is erg ziek” schrijft ze.

Een keer per maand
Wijkagent Tim Dubbeldam die de Erasmusbuurt, Oude Noorden en Rottekwartier onder zijn hoede heeft, kreeg ook een aantal meldingen en vragen over het vergif binnen.
“Er was één melder, waarvan zijn hond ernstig ziek zou zijn geworden. Die hond was waarschijnlijk ziek geworden omdat hij menselijke uitwerpselen had gegeten, maar het ging niet om gif”, laat hij in een schriftelijke reactie weten. “Na contact met alle dierenartsen in ons district, zijn er geen bekende incidenten van vergiftigingen.”

Een belronde langs verschillende dierenartsenpraktijken in Rotterdam geeft ons een redelijk inzicht in de hoeveelheid vergiftigingen van honden. “We zien wel eens een patiënt die is vergiftigd door wiet of cocaïne, dat gebeurt zeker een keer in de maand”, vertelt de dierenartsassistent van een praktijk in Crooswijk. Wat ook veel voorkomt, is een vergiftiging met rattengif: “Het vergif ruikt en smaakt lekker en is voor sommige honden en onweerstaanbare snack”, vertelt de assistente van het dierenziekenhuis.

Ontlasting en paracetamol
Een nogal smerige, giftige versnapering is de ontlasting van een drugsgebruiker. Als een hond de dubieuze stap heeft gezet de ontlasting te verorberen kan hem een onaangename trip te wachten staan. Wat ook vaak de oorzaak van vergiftiging is een verdwaalde paracetamol of andere medicijnen in huis ligt. Kortom voor honden met een onstilbare honger en nieuwsgierigheid liggen overal gevaren op de loer. Als je hond iets verkeerds heeft gegeten breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Gebakken spons
De gebakken spons is een mythe die leeft onder hondenbezitters. Een kwaadwillende hondenhater zou een keuken of huishoudspons frituren zodat deze krimpt en lekker smaakt. Als een hond een gebakken spons opeet, zet deze uit in de maag en dat kan dodelijk zijn. De gebakken spons is een hardnekkig broodjeaapverhaal. Groninger Elzo Smid schreef er zelfs een boek over waarin hij de mythe volledig ontkracht.

Ook uit Groningen komt de Facebookpagina Meldpunt Gebakken Spons, die zich erop toelegt alle ‘gebakken spons’-meldingen te ontkrachten. Toch is de mythe zo groot dat een dierenartsassistent van een groot dierenziekenhuis in Rotterdam ervan overtuigd is dat ze het fenomeen wel eens voorbij heeft zien komen: “Ze leggen het neer in het gras en dan zet het uit in de maag, een hond kan daaraan overlijden.” De assistente geeft wel toe dat ze het nooit zelf heeft gezien. De persvoorlichter van de landelijke Dierenbescherming vult aan “Dat het best wel eens zou kunnen.” Zelfs de woordvoerder van de politie Rotterdam Mirjam Boers zag het bericht van Lisa voorbijkomen op Facebook en besloot om in dat gebied haar twee honden niet meer uit te laten “Ik let wel altijd goed op of er sponzen liggen.”

De zorgen van hondenbezitters over hondenhaters die moedwillig gevaarlijke hapjes achterlaten op een uitlaatroute lijken op zijn minst overdreven. Maar hoe vaak dit daadwerkelijk gebeurt, is lastig te achterhalen. Het landelijk meldpunt van de politie houdt hier geen gegevens van bij. Een hond is voor de Nederlands wet een ding. Als een hond wordt vergiftigd is er dus officieel sprake van vernieling van iemands eigendom en die cijfers worden, in tegenstelling tot de hoeveelheid misdrijven, niet bijgehouden door de politie.