Explainer: Er staan bijna 13.000 huizen leeg in Rotterdam en dit is waarom

In Rotterdam staat zo’n 4 procent van alle gebouwen leeg. Dat betekent ongeveer 14.000 lege panden, daarvan zijn er 12.730 woonhuizen. Daarvan staan er 5750 zelfs langer dan een jaar leeg. Dit terwijl er in onze stad 86.000 mensen een huis zoeken. Hoe kan het nou dat er zo veel lege panden zijn in onze stad?

Daar is niet één antwoord voor te vinden is. Er zijn in onze stad verschillende oorzaken die bijdragen aan de leegstand. In onze explainer gaan we na welke factoren bijdragen aan deze leegstand en het ontbreken van politiek beleid rond leegstand in onze stad.

Corporaties
Wooncorporaties zoals Havensteden en Woonstad hebben te maken met mensen die uit een woning vertrekken. Die woningen moeten vervolgens worden opgeknapt voordat ze opnieuw kunnen worden verhuurd. Navraag bij de grote wooncorporaties leert dat dat soms drie maanden op zich laat wachten. Gevolg? Leegstand.

Beleggingen
Maar geen verklaring voor lange leegstand. Daarvoor kunnen we misschien beter kijken naar offshore beleggingen. Dat zijn beleggingen waarbij het bedrijf dat geld heeft geïnvesteerd in Rotterdams vastgoed zich in een ander land bevindt. Door vanuit het buitenland hier geld te investeren, hoeft het bedrijf bijvoorbeeld geen belasting af te dragen over de huurinkomsten en kan het verbergen wie precies de eigenaar van het vastgoed is.

Dat zorgt ervoor dat er nog wel eens criminelen zijn die gebruik maken van dit soort constructies. Ze kunnen op deze manier namelijk crimineel geld “parkeren” in Rotterdamse stenen zonder dat we hier precies weten wiens geld er is geïnvesteerd. Op huurders zitten deze offshore investeerders vaak niet te wachten. Gevolg? Je raadt het al… Leegstand!

Pensioenen
Voor kleinere beleggers die in Nederland wonen, verandert er de komende periode veel. Zij moeten meer belastingen gaan betalen, de tijdelijke huurcontracten verdwijnen en het lijkt erop dat het woningwaarderingsstelsel op de schop gaat. Dat betekent dat meer huren gereguleerd gaan worden. Beleggers kunnen dan in sommige gevallen minder huur vragen voor hun woningen. Afgezien van hoe ze zo’n belegging hebben gefinancierd, zorgt dat in sommige gevallen voor problemen bij beleggers.

Daarom kiezen voornamelijk kleinere beleggers op dit moment voor verkoop, ziet ook makelaar Ernst Klompé: “Vanuit de markt zien we dat heel veel beleggers nu besluiten, met alle nieuwe regelgeving, om te gaan verkopen. En dat zijn wellicht ook de appartementen die nu bijdragen aan de leegstand. Eer dat zo’n appartement verkocht is, ben je vaak 4, 5, 6 maanden verder. En dat is waarschijnlijk ook een deel van de leegstand die jullie zien.”

Help OPEN!
Bij OPEN Rotterdam zijn we benieuwd hoe het ervoor staat met de leegstand in Rotterdam. Waar is al die leegstand in onze stad? En van wie zijn al die lege huizen? Wij willen het weten! Daarom zijn we – in samenwerking met Bond Precaire Woonvormen – bezig met een kaart om de leegstand in onze stad in kaart te brengen.

Hieronder vind je de kaart. Daarop staat nu nog maar een deel van de tips die we hebben binnengekregen verwerkt. Er zijn nog een stuk meer tips binnengekomen, maar we moeten ze natuurlijk allemaal wel even controleren en dat kost tijd. De komende periode gaan we hiermee door. Op de kaart zullen in de komende weken dan ook steeds meer adressen tevoorschijn komen. Om de kaart zo compleet mogelijk te maken, hebben we wel jullie hulp nodig! Staat er in jouw buurt of straat een pand al héél lang leeg? Meldt het dan op openrotterdam.nl/leegstandmelden