Rotterdam heeft te maken met een flinke wooncrisis. Daarom moeten er tot en met 2030 zo’n honderdduizend nieuwe woningen worden gebouwd. Geen makkelijke klus: woningen moeten betaalbaar zijn, maar ook klimaatbestendig. Juist dat laatste maakt bouwen duurder. Hoe zorgen we er dan toch voor dat iedere Rotterdammer een woning kan vinden? Presentator Odair Inocencio bespreekt het met docent Ted Veldkamp en programmamaker Zoë Pinto e Neto in de talkshow Studio Stadmaken.
Het oplossen van de wooncrisis is niet zomaar gedaan. Flink bouwen klinkt logisch, maar toch zitten hier allerlei haken en ogen aan. Zo moet er bij nieuwbouw rekening gehouden worden met klimaatverandering, zoals de stijging van de zeespiegel. Dit zorgt ervoor dat bouwen duurder wordt. Maar tegelijkertijd moeten de woningen wel betaalbaar blijven, vooral voor Rotterdammers die enkel sociale huur kunnen betalen. Dit alles, de dure bouwplannen en de lage huur, maakt het voor woningcorporaties erg duur.
Zoë Pinto e Neto weet als geen ander hoe moeilijk het is om een huis te vinden in Rotterdam. Als journalist bij OPEN Rotterdam maakte ze de serie Zoë Zoekt Een Huis, waarin ze haar zoektocht vastlegde. Uiteindelijk vond ze, dankzij deze serie, een huis. “In de tweeënhalf jaar dat ik actief aan het zoeken was, ben ik denk ik vier keer uitgenodigd voor een bezichtiging.” Ze kwam niet in aanmerking voor sociale huur, maar verdiende te weinig voor middenhuur. Tussen wal en schip, net als veel andere Rotterdammers: “Er is een groep die daartussen valt. Het probleem is groter dan alleen sociale huur”, stelt zij.
Ted Veldkamp is docent Klimaat en Water. Zij ziet hoe klimaatverandering effect heeft op de ambitieuze bouwplannen van Rotterdam. “Grote delen van Rotterdam liggen buitendijks. Daar wonen, werken of recreëren al 40 tot 50.000 mensen”, vertelt. Het risico op wateroverlast is in buitendijkse gebieden groter, vertelt ze, maar wonen daar zou volledig veilig zijn. Merwe-Vierhavens, Parkstad, Rijnhaven en Feyenoord City zijn allemaal buitendijkse gebieden waar de komende jaren duizenden woningen moeten worden gebouwd. Maar deze buitendijkse huizen zijn niet te verzekeren tegen waterschade. Is dat wel eerlijk?
Lees meer in het artikel van Vers Beton.
Dit is een onafhankelijke co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton, mogelijk gemaakt door AIR.