50 jaar Holland Pop Festival: Wat is er allemaal te zien in Rotterdam?

In het weekend van 26, 27 en 28 juni is het precies vijftig jaar geleden dat het Holland Pop Festival plaatsvond in het Kralingse Bos. Grote namen als The Byrds, Jefferson Airplane, Pink Floyd en Santana laten hun muziek over de Kralingse Plas galmen. Klanken die ongetwijfeld begeleid door dikke rookpluimen van marijuana en de gemoedelijke stemming van de flowerpowertijd eeuwig doorklinken in de Rotterdamse muziekgeschiedenis. Het festival trok naar schatting tussen de 80.000 tot 100.000 bezoekers.

De stad staat het laatste weekeind van juni uitgebreid stil bij Holland Pop. Het Rotterdamse erfgoedlab, DIG IT UP organiseert onder andere een expositie en een talkshow in het kader van het festival. In filmtheater Kino wordt vanaf dinsdag 23 juni de film Stamping Ground vertoond. Stamping Ground (1971) is de registratie van het festival Holland Pop Festival van regisseur George Sluizer en Hans Jürgen Pohland. In Galerie Kralingen wordt het festival herdacht met een pop-up expositie en de Schouwburg vertoont vanaf 4 juli herinneringen aan Holland Pop op de mediawand.

Wat er allemaal te zien en beleven is in het weekeind van 50 jaar Holland Pop

In filmtheater Kino wordt vanaf dinsdag 23 juni de film Stamping Ground vertoond.

In Galerie Kralingen is op vrijdag 26 juli een expositie met archiefmateriaal van de toenmalige organisatoren Georges
Knap en Berry Visser te zien en 11 gedichten van Rotterdamse dichters geïnspireerd op het popfestival.

Vrijdag 26 juni is er een livestream op de website van RTV Rijnmond te volgen waarin Holland Pop Festival 1970 organisatoren Georges Knap en Berry Visser plaatjes draaien en herinneringen ophalen.

Daarna is de opening ‘50 jaar Holland Pop Festival’ bij de galerie van DIG IT UP aan de Schiedamsedijk 62-a, met een openingswoord door Theo Kemperman. Tegelijkertijd opent ook de online expositie.

In het Bibliotheekcollege Holland Pop Festival, zonder publiek, is DIG IT UP projectleider Okkie Vijfvinkel een half uur te gast en onthult hij een selectie nooit eerder vertoonde foto’s. Begeleid door songs van bands die speelden op het festival. Online te zien op openrotterdam.nl en YouTube vanaf vrijdag 26 juni, 13.00 uur en zondag 28 juni om 18.00 uur op Open Rotterdam TV.

Zondag 28 juni om 15.00 uur draait DJ Okkie vinyl met muziek van het festival te volgen in een livestream op web. Tijdens het luisteren kan je kijken naar het unieke beeldmateriaal dat DIG IT UPheeft opgegraven. Een drie uur lang online thuisfeest. De livestream van DIG IT UP is te volgen op het YouTube kanaal van Open Rotterdam.

Foto’s: Pieter Boersma

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat