Aangespoelde haai van Hoek van Holland gaat naar Natuurhistorisch museum

De haai die gisterochtend op het strand van Hoek van Holland is aangespoeld is opgevangen door het Natuurhistorisch museum. Het exemplaar is erg gewild in het museum, want het is de eerste Rotterdamse gevlekte haai sinds meer dan 40 jaar.

De haai wordt geconserveerd in alcohol en wordt daarna gebruikt voor onderzoek, onderwijs en tentoonstellingen. “Op dit moment zouden wij nog onderzoek willen doen naar de maaginhoud van de vis om te kijken of hij iets gegeten heeft voordat hij aanspoelde’’, vertelt conservator van het Natuurhistorisch museum Bram Langeveld. De haai wordt voorlopig helaas niet tentoongesteld in het Natuurhistorisch museum, maar hier kan altijd verandering in komen.

zeldzame soort 

‘’Wij zijn Heel blij met de eerste van deze soort haai, de haai lag namelijk kakelvers op het strand en dat komt niet vaak voor”, vertelt Bram. De gevlekte gladde haai kwam in de jaren 70 in Nederland veel voor, maar hierna werd het beetje bij beetje minder. “We zien de haai nu steeds meer terug komen vooral in Zeeland, maar voor Rotterdam is dit het eerste exemplaar. Een leuke verrassing.”