Aankomst Disney-cruiseschip trekt veel bekijks: ‘Ik word er een beetje emotioneel van!’

Het is zondagmorgen, kwart voor elf, wanneer het gigantische Disney-cruiseschip de Disney Dream aanmeert in het centrum van Rotterdam. De Erasmusbrug is gevuld met belangstellenden, fotografen, Disney-fans en toevallige voorbijgangers. Voor sommigen meert er ‘slechts’ een kolossaal cruiseschip aan, voor anderen is dit niet zomaar een schip, maar wel een hele speciale.

Aan de kade, bij de Cruise Terminal is het nog drukker. Tientallen mensen hebben zich verzameld achter de hekken om zo dicht mogelijk bij het schip te komen. Terwijl de warme ochtendzon het schip oplicht, zijn fotografen van een afstandje op zoek naar het perfecte plaatje. “Dit schip is nooit in Nederland, dat maakt het toch wel heel speciaal”, vertelt een fotograaf. Vooral de voorkant, ofwel de boeg, van het schip valt in de smaak bij het publiek. Hierop schittert het aangezicht van een lachende Mickey Mouse. Lizzy uit Rotterdam geniet er vol van: “Ik vind het echt geweldig om te zien dit. De voorkant, met Mickey erop vind ik echt het mooiste van het schip!”

Een echte Disney Family
Vooraan, tegen het hek aan staat een vrouw met een ‘Disney Family’ shirt aan. Lara is haar naam, en ze is hier vandaag met haar Disney Family. Haar pasgeboren zoontje in de kinderwagen heeft een knuffel van Mickey Mouse vast. Lara is hier vandaag speciaal vanuit Den Haag naar Rotterdam gekomen met haar man Edwin en hun dochter en zoontje, beide met toepasselijke namen: Disney en Mickey.

Edwin, Disney en Lara

“We wilden wat origineels, beiden houden we enorm van Disney, dus vandaar dat we onze kinderen deze namen hebben gegeven!”, zo vertelt Lara. Edwin, haar man, is vanochtend vroeg opgestaan om de Disney Dream in Hoek van Holland te spotten: “Het schip was daar te vroeg! Toen heb ik hem gevolgd via de webcam om daarna hier naartoe te komen.”

Aan boord
De meeste aanwezigen zijn vooral reuze benieuwd hoe het leven op dit schip eruitziet. Sharol uit Nijmegen, maar dit weekend speciaal naar Rotterdam gekomen, vertelt: “Geen idee hoe het er van binnen uitziet, maar ik zou het heel leuk vinden om eens zo’n cruise te doen.”

Een van de gelukkigen die wél aan boord is geweest is Gwendolyn. Elf nachten om precies te zijn. “Hoe het aan boord is? Het is echt fantastisch aan boord. Ik word er een beetje emotioneel van.” Gwendolyn wijst naar het schip: “Ik was daar gewoon! Daar, op deck 4 heb ik gelopen!” Ze wijdt verder uit over het leven op het schip: “Het is zo bijzonder. We hebben karaoke gedaan, trivia gedaan, en belachelijk veel gegeten. Ik ben drie kilo aangekomen!” Wat voor de één op de kade een droom in de verre toekomst is, is voor Gwendolyn werkelijkheid geworden: “Het kost wel wat, maar je krijgt er wel echt wat voor terug. Het is elke cent waard.”

Controverse rondom cruiseschepen
Ondanks de jubelstemming deze ochtend is niet iedereen even blij met de komst van grote cruiseschepen naar Rotterdam. Zo blijkt uit onderzoek van econoom Bauke Visser van de Erasmus Universiteit dat het binnenbrengen van grote cruiseschepen als de Disney Dream niet goed is voor de gemeentefinanciën van Rotterdam. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Rotterdamse belastingbetalers de rederijen betalen. Daarnaast zorgen cruiseschepen voor verhoging van de kosten voor schade door luchtvervuiling, wat zowel slecht is voor het milieu, als voor de stad Rotterdam.