Aboutaleb: ‘Geen boete op wc-bezoek zonder coronapas’

De coronapas gaat gelden vanaf zaterdag 25 september. Dus dat houdt in: een coronatoegangsbewijs bij grote evenementen en binnenlocaties. Toch roept deze pas een hoop vragen op bij onze volgers. Wij zochten het uit!

De samenleving gaat steeds meer open en met de huidige besmettingscijfers kan de 1,5 meter-maatregel op worden geheven. Om de veiligheid toch nog te kunnen waarborgen, moet iedereen van 13 jaar en ouder wel bij grotere evenementen en binnenlocaties, zoals sportwedstrijden, festivals, horeca en casino’s een coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Maar hoe zit het nou precies met naar de wc gaan? En wordt er gehandhaafd? We vragen het aan Gemeente Rotterdam en horecaondernemer Sam Hoffstaetter van Stalles en Vibes.

De coronapas van het RIVM op een rijtje
Gemeente Rotterdam houdt zich aan het beleid zoals opgelegd door de Rijksoverheid. Voor de horeca betekent dat dat er geen maximumaantal bezoekers meer geldt en dat alle gasten een coronapas moeten hebben. Daarnaast is de gezondheidscheck bij binnenkomst nog steeds nodig. De coronapas is niet nodig op terrassen en bij afhalen. Meer informatie over waar je precies een coronapas nodig zult hebben vind je hier. Informatie over hoe je aan een coronatoegansbewijs komt vind je hier.

Mag je nou wel of niet naar het toilet?
Als je op een terras zit hoef je geen coronapas te laten zien, maar als je een horecagelegenheid binnen loopt moet dat dus wel. Daar zit een knelpuntje, want mag je dan wel gebruik maken van het toilet of moet je ook dan de coronapas laten zien? Eerder gaf demissionair-minister Hugo de Jonge als advies aan horecaondernemers om dixi’s naast de terrassen te zetten. Daar zit de gemeente niet op te wachten, volgens de persvoorlichter coronamaatregelen Joachim Kost; “Over dixi’s in Rotterdam bij terrassen, omdat je binnen niet kunt plassen zonder coronatoegangsbewijs: het plaatsen van dixi’s vindt de gemeente ongewenst en het is dan ook niet toegestaan.”

In de actualiteitenraad van de gemeenteraadsvergadering van 23 september is Burgemeester Aboutaleb daar duidelijk over: “Zit je nou op een terras en moet je naar het toilet en dat toilet is inpandig; ‘Ja dan ben ik niet van plan daar een boete op te zetten.’ Het gaat om wanneer je binnen gaat zitten en eten en drinken. Naar de wc gaan moet mogelijk zijn.”

Krijgen we RET-achtige controles?
Tijdens de actualiteitenraad werd ook de handhaving van de het gebruik van de coronapas uitvoerig bediscussieerd. Daarover zegt de burgemeester: “De ondernemers die al aan de voorkant hebben laten weten de regels niet te volgen; die kunnen rekenen op een controle.” Maar, voor de handhaving in het algemeen geldt: steekproefsgewijze controle en in burger. Of dat betekent dat de handhavers ook iedereen in de gelegenheid zullen controleren is nog onduidelijk.

Eerder lieten meerdere ondernemers weten aan OPEN Rotterdam zich niet aan de maatregel te zullen gaan houden. Voor Sam Hoffstaetter, mede-eigenaar van Stalles en Vibes is dat geen optie: “We handhaven wel de regels, maar we zijn het er niet meer eens. We willen onszelf niet in de vingers snijden door boetes of eventuele tijdelijke sluiting.” Ook zullen zij in de club volledig controleren en de regels handhaven. “In de club vinden we het toch net iets te onverantwoord om ons er niet aan te houden.”